VinCE Magazin

Véget ért a borszakma és a borrajongók háromnapos budapesti ünnepe



A VinCE Budapest Wine Show 2018 három napja alatt a látogatók nemcsak a legkiválóbb magyar pincészetek tételeit ismerhették meg első kézből, hanem a borvilág legaktuálisabb trendjeiben is elmélyedhettek, és számos olyan bort kóstolhattak nemzetközi szakértők értő kalauzolásával, amelyek a magyar közönséghez csak nagyon ritkán jutnak el.

A kilencedik alkalommal megrendezett VinCE Budapest Wine Show először várta látogatóit a budai oldalon, a Várkert Bazárban április 5. és 7. között. A rendezvényen a VinCE Magazin havi tesztjein kiválóan szereplő hazai és külföldi pincészetek állíthatnak ki, amelyekhez minden évben csatlakoznak párlatokkal, pálinkával, gourmet élelmiszerekkel foglalkozó cégek, s a kiállítókhoz a V4 elnökség évének apropóján idén újabb szlovák, cseh és lengyel borászatok csatlakoztak. „A VinCE Budapest Wine Show az ínyencek ünnepe, ahol a legjobb tételeket a világ legnagyobb szakértőivel kóstolhatják végig a részvevők” – mondta el Jandrasics Borbála, a rendezvény szakmai vezetője.

A VinCE Budapest Wine Show egyik fő vonzereje a szakmabeliek számára is rendkívüli kóstolási élményeket és tanulási lehetőséget kínáló mesterkurzusok. Mint minden évben, idén is számos pezsgővel, különösen champagne-nyal foglalkozó előadásra került sor, két champagne-házat egyenesen a chef de cave, vagyis a pincemester képviselt: a Charles Heidsieck tételeit Cyril Brun, az Alfred Gratien pezsgőit Nicolas Jaeger mutatta be. Két mesterkurzust is tartott a pezsgővilág egyik legnagyobb szaktekintélye, Tom Stevenson: csodálatos rozé champagne-okat bemutató előadásán bontották fel az esemény legértékesebb palackjait, a közel 300 ezer forintos palackárú 2004-es Roederer Cristal Rosé Magnumokat.

A három nap 15 mesterkurzusán a francia champagne-on, spanyol cavákon és az olasz proseccókon túl olyan rendkívül aktuális témák is napirendre kerültek, mint a  vulkanikus borok, melyekről a téma egyik legelismertebb nemzetközi szakértője, John Szabo Master Sommelier adott elő, Monty Waldin tartott bevezetést a biodinamikus borok világába, a nemzetközi fajták hagyományos borvidékeken való érvényesülésének legszebb példáját, a szupertoszkán borok világát pedig Peter McCombie Master of Wine mutatta be.

A látogatók a mesterkurzusokon túl a magyar borvilág klasszikusaival és új szereplőivel is ismerkedhettek a kóstolóteremben. Számos borászat időzíti a VinCE Budapest Wine Show idejére új borainak bemutatóját. Idén, a kékfrankos évében a legnagyobb visszhangot az ország legmagasabban fekvő ültetvényéről származó és legértékesebb kékfrankosa, a Kovács Nimród Borászat 2008-as Grand Bleu tétele keltette. Az időzítés nem véletlen, hiszen a hazai szakemberek mellett a VinCE Budapest szervezői minden évben számos külföldi szakmai vendéget, borkereskedőt utaztatnak az eseményre, ezzel is segítve a magyar borok nemzetközi piacra jutását.

A rendezvény 3 napja alatt 4 speed tastinget is tartottak, amelyek során több, mint 120 magyar bort kóstolhattak az ide látogató külföldi kereskedők és borbeszerzők. A bemutatók alapján a kereskedők támpontot kaptak ahhoz, mely termelők kínálata felel meg leginkább az érdeklődésüknek. Az idei VinCE Budapest Wine Show kiemelt eseménye volt a V4 borverseny, amelyen a régióra szakosodott nemzetközi panel bírálta a cseh, lengyel, szlovák és magyar szakértők által kiválasztott borokat, a legjobbakat pedig a nagyközönség is megismerhette a rendezvény három napja alatt a V4 országok standjainál.

A VinCE Budapest Wine Show három napja alatt közel 20 millió forint értékű bort töltöttek ki, több, mint 9000 pohárba. A borászok 6000 ínyenc borkedvelővel találkozhattak, akik kedvéért 3000 palackot bontottak ki pincészetük legjobbjaiból. A vendégek egyharmada a borszakmát képviselte: a pincészetek mellett borszakírók, sommelier-k és borkedvelők kóstolták végig a rendezvény különleges kínálatát.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.