Egy jövőkutató szerint elképzelhető, hogy a következő évtizedek borkedvelői elfogyasztják majd a palackot is, amelyet egy drón szállít házhoz a borkereskedésből. Az Armit Wines a 30. születésnapja alkalmából arról készíttetett riportot Dr Morgaine Gaye-jel arról, milyen változások várhatók a borszakma következő 30 évében.

Fotó: Hospitality & Catering News

Házhoz szállítás drónnal

A szakember szerint a weboldalakról megrendelt bort majd drónok szállítják házhoz, ami minden eddiginél gyorsabbá teszi a bevásárlást. A szőlőbirtokokon, ellenőrzés céljából már ma is használnak drónokat, de a kereskedelemben még nem hasznosítják őket. Azonban ami késik, nem múlik. Az Amazon már dolgozik a ’Prime Air’ nevű projektjén, amelynek az a lényege, hogy 2,26 kg-ig bármilyen terméket házhoz szállítsanak drónokkal, 30 percen belül. Gaye szerint eljön majd a nap, amikor ugyanolyan természetes lesz ezeket a drónokat látni, mint a teherautókat az utakon.

Semmi címke

Ma még a címke adja el a borokat, de ennél sokkal nagyobb szerep juthat a jövőben a promovideóknak, amelyek megtekintéséhez csak egy QR-kódra van szükség. Így elképzelhető, hogy nem lesz címke a borosüvegeken, csak QR-kód, amelyet okostelefonnal olvashat le a vásárló, és így juthat hozzá minden fontos információhoz: hol és mikor készült a bor, ki készítette stb.

Fotó: Los Angeles Times

Borautomaták

Ne lepődjünk meg azon se, ha borautomaták lepik majd el az utcákat, amelyek írisz felismerési technológiának köszönhetően állapítják meg, hogy az illető nagykorú-e, vagyis vásárolhat-e legálisan alkoholt. A gépek arra is alkalmasak lesznek, hogy személyes információkat rögzítsenek, amelyek alapján a következő vásárlásnál ajánlani is tudnak majd az ízlésünknek megfelelő bort.

Cukor palackok

Az újrahasznosítás irányába is tesz majd újabb lépéseket a borszakma, így újrahasznosítható, például kukoricakeményítőből készülő palackokra számíthatunk, de várhatóan lesznek alakítható, cukor alapú palackok is.

Összességében arra számíthatunk, hogy a jövő borfogyasztója tájékozottabb és tudatosabb lesz, akit érdekel majd, hogy mit iszik, hogy miből készül és honnan származik a bor, ki és milyen eljárással készítette.

Forrás: Decanter