VinCE Magazin

Májusi éremeső aranyat érÉs platinát! Komoly sikert arattak a magyar pincészetek a londoni Decanter World Wine Awards borversenyen. A világ egyik legnagyobb és legtekintélyesebb bormustráján négy magyar borászat – a Figula, a Kreinbacher, a Sauska Tokaj és a Szent Tamás – nyert platinaérmet, valamint négy aranyérmet is elhoztak a magyar termelők.

A Decanter World Wine Awards az egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi megmérettetés, idén 61 országból, összesen 16 903 bort és pezsgőt zsűriztek. A 275 szakértő, köztük 59 Master of Wine és 25 Master Sommelier május elején értékelték a mezőnyt, az eredményeket pedig a napokban publikálták a Decanter oldalán.

A versenyen a tételeket először országonként, ezen belül borvidékenként, szín és szőlőfajták szerint, vakon pontozzák. A zsűritagok közösen döntenek az érmekről, aranyérmet a 95 pont feletti boroknak ítélhetnek oda. A második körben az aranyérmeseket kóstolják újra, a zsűripanel ekkor választja ki a kategória legjobbjait, a platinaérmes borokat és pezsgőket.

A balatonfüredi Figula Pincészet 2016-os Köves házasítása (szürkebarát, olaszrizling), a somlói Kreinbacher Birtok furmintból és chardonnay-ből készített Prestige Brut pezsgője, a Sauska 6 puttonyos Tokaji Aszú 2013-as évjárata, valamint a tokaj-hegyaljai Szent Tamás Pincészet 2016-os Mád Késői szüret bora egyaránt 97 pontot kapott a lehetséges 100-ból.

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2013-as 6 puttonyos Aszúja, a Holdvölgy Borászat 2016-os Vision elnevezésű száraz cuvée-je, Orosz Gábor 2015-ös Kései Sárgamuskotálya, valamint a Zombory Pince 2014-es 6 puttonyos aszúja pedig aranyérmet szerzett.
Mindezen kívül további 22 ezüst és 24 bronz is érmet is nyertek magyar borok.

Comments are closed.