Idén hetedik alkalommal rendezik meg Budapest legnagyobb szezonnyitó borfesztiválját május 11-13. között a Városligetben. A Rosálián mi is jelen leszünk: programokkal és meglepetésekkel várjuk az érdeklődőket a VinCE Standjánál, a 74-es standnál. Aki ellátogat ide, számos különféle rozét kóstolhat, és részt vehet nyereményjátékainkon: a vakteszten, amely során fekete pohárból kóstolva kell kitalálni, hogy melyik bor rozé, valamint kvízjátékunkon.

Nemcsak borokkal és játékokkal és kedvezményes előfizetési ajánlattal készülünk a Rosaliára, de rozékisokost is összeállítottunk olvasóink számára, amely legutóbbi, májusi számunkban található, most ebből emelünk ki néhány érdekességet.

Tudta…

…hogy az Európai Unión belül egyedül Champagne-ban megengedett a fehér- és vörösbor házasítása útján készített rozé?

…hogy a francia asztalokon minden harmadik palack rozé, és ezzel ők a világ legnagyobb rozéfogyasztói?

…hogy már ciderből is létezik rozé, és már legalább 10 világmárka készít pink gint?

… hogy bár rozé kapcsán Provence jut elsőként eszünkbe, a Rhône-vidék déli részén elhelyezkedő Tavel borvidéken régebben készül rozé? Olyan régen, hogy a Tavel rozé a Napkirály, XIV. Lajos kedvence is volt, de a bor nagy kedvelője volt Balzac is

…hogy két éve terjedt el a „brosé” kifejezés a rozékedvelő férfiakra? Ugyanis kiderült, hogy míg globálisan több nő fogyaszt rozét, mint férfi, addig az Egyesült Államokban, Oroszországban és Ausztráliában ugyanannyi a rozéivó férfi, mint a nő, Brazíliában viszont több férfi fogyaszt rozét.

A fesztiválról ide kattintva érhető el további információ.