Eseménydús hónapot tudhat maga mögött a Villányi borvidék. A Villányi Hegyközség 50. alkalommal, a Tenkes (azaz Siklósi) Hegyközség pedig 35. alkalommal rendezte meg éves borversenyét áprilisban, amelyeken összesen 184 termelő 632 bora szállt ringbe.

Fotó: Pinterest

A Villányi Hegyközség borversenye 2018. április 18-án zajlott a Villányi Művelődési Házban, majd április 24-én a Siklósi Várban került sor a Szent György-napi borverseny lebonyolítására. A borvidék minden évben nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a helyi bírák mellett országosan is elismert szakemberek is részt vegyenek a borok érzékszervi minősítésében. Ez idén sem volt másként, a borok elbírálásában Horkay András (az Országos Borszakértő Bizottság elnöke), Prof. Dr. Kállay Miklós (a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke) és Légli Ottó (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke) is részt vett.

A Villányi borvidék a közelmúltban, több együttműködést is kialakított horvát borász közösségekkel, és ennek köszönhetően szép számmal képviseltették magukat a határ túloldaláról érkező borok is. 22 termelő összesen 57 mintát nevezett Horvátországból, ezzel izgalmasabbá téve a borbírák feladatát, akik több, korábban egyáltalán nem, vagy csupán ritkán kóstolt fajtával is találkozhattak az értékelés során.

Fotó: Nemzeti Bor Maraton

A Villányi borvidék versenyein idén összesen 32 oklevél, 101 bronz, 356 ezüst és 130 aranyérem született. Nagy arany díjban 13 bor részesült, a borvidék Champion-díjas bora pedig a Bock Borászat 2011. évjáratú Capella cuvée-je lett.

A sajtóban dolgozó kollégák nélkülözhetetlen munkájának elismerése céljából, hagyományteremtő szándékkal megalapították a „Villány Média Bora” kitüntetést is. Ez egy olyan díj, amelyet a médiában dolgozó szakemberek ítélnek oda. A díj idei és egyben első nyertese Ősi Gábor Pincészetének 2015. évjáratú Cabernet Sauvignon-ja lett.

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2018. május 12-én első alkalommal szervezi meg a Borvidék a „Villányi Aranykóstolót”, ahol a villányi és siklósi gazdák legjobb boraival találkozhatnak az érdeklődők.

További információ az esemény Facebook oldalán érhető el.

Forrás: Villányi borvidék