Csupa érdekes témával köszöntjük a májust! Ebben a hónapban bordeaux-i típusú magyar házasításokat teszteltünk, melyek közül a három győztest közelebbről is bemutatjuk. A VinCE Budapest után külföldi szakértőkkel kirándultunk és vulkáni borokat kóstoltunk a Balaton-felvidéken. Interjút olvashatnak a rendezvény egyik „sztárvendégével”, a Charles Heidsieck Champagne-ház chef de cave-jával, Cyril Brunnel, valamint beszámolót a kékfrankos országkóstolóról, az IWINETC-ről és a SVÉT kétnapos fesztiváljáról Palkonyán. A Rosalia fesztiválra pedig rozéstílus-kalauzzal készültünk olvasóinknak.

Vulkánok és a Balaton bűvöletében

A VinCE Budapest Wine Show-t követő vasárnapon Balaton-felvidéki boros túrára invitáltuk a rendezvényre érkezett borszakértőkből, szakírókból és kereskedőkből álló nemzetközi csapatot. Azúrkék ég és szikrázó napsütés kísérte napunkat, amely meglehetősen hosszúra sikerült, és a vulkanikus borok bűvöletében telt – programjainkat a Volcanic Wines of Pannonia egyesület koordinálta.

Fotó: Talabér Géza

 

Győztesnek születtek

A VinCE-díjat azok a borok érdemlik ki, amelyek a vakteszten részt vevő szakértők többsége szerint kiemelkedő borok, beltartalmi értékeiknek köszönhetően igazi különlegességek. Most három ilyen bort is találtunk, és miközben kicsit részletesebben bemutatjuk őket, a nagyság titkát keressük bennük.

Fotó: Acsai Miklós

Két stratéga egy padban

Madaras Norbertnek több köze van a borhoz, mint valaha is gondoltuk volna. Vendéglátónkkal 8 évig padtársak voltak az általános iskolában, ezért a közös témákat nem keresni, hanem néha szinte kerülni kellett. A lenyűgöző látványpince mélyén érkezésünkkor már ott várt Soltész Gergő, az Ostorosbor Pincészet elnök-igazgatója és Madaras Norbert válogatott vízilabdázó: mint kiderült, a beszélgetést már előző este elkezdték.

Nem kacsa – Rozéstílus-kalauz

Néhány éve egy világhírű szaktanácsadó a kismartoni Esterházy-kastélyban tartott mesterkurzust. Három földrészről hozott borokat, de rozé egy sem volt köztük. „Rozé? Ugyan már, a rozét csak kacsában bírom elviselni.” A sztárszakértő Stéphane Derenoncourt volt, és becsületére váljon, hogy kitart álláspontja mellett, a világ viszont más véleményen van.

Fotó: Hargitay Olivér

Világutazó csokornyakkendőben

A Charles Heidsieck Champagne felébredt álmából, sőt pincemesterük már a jövőt építi. Ahogy a ház karakteres stílusáról ismert, úgy Cyril Brun is kifinomult, és kerüli a kliséket – talán mert világlátott, mint Champagne Charlie. Már tervezi következő budapesti látogatását, de addig is mutat egy családi képet: a karácsonyfa alatt egy láda tokajival.