Ha a legyező és a napszemüveg a táskában van, már csak a júniusi VinCE Magazinra van szükség a tökéletes nyaraláshoz! Jó hírünk van, megérkezett és izgalmasabbnál izgalmasabb témákkal várja, hogy biztosíthassa a tartalmas szórakozást napozás közben. Organikus és biodinamikus borokat teszteltünk, és el is magyarázzuk, mit jelentenek ezek a kategóriák; jártunk a Pireneusok lábánál, borversenyen a kínai Haidianban és pincelátogatáson Kiskőrösön, s hogy ne maradjunk pezsgő nélkül, Tom Stevensonnal is beszélgettünk.

A Pireneusok lábánál

Igaza van Jancis Robinsonnak abban, hogy a gyanútlan – és a történelemben, földrajzban járatlanabb – borkedvelő Roussillont afféle „toldaléknak” véli Languedoc neve mögött. Pedig önálló identitással bír, és egyre izgalmasabb borokat készít a borvidék. Nem véletlen, hogy jelentősebb francia borházak és jól értesült külföldi befektetők is gyökeret vertek itt az elmúlt évtizedekben. – Írja a „Francia-Katalóniáról” szóló beszámolójában Sánta Zoltán.

Éremeső Szentpéterikéknél

Még hogy álmos alföldi település! Petőfi Sándor szülővárosában lüktet az élet. Miklósa Erikával a kiskőrösi Szentpéteri Borházban jártunk, ahol apa és fia nagy egyetértésben kalauzolta csapatunkat pincészetben, s a kiváló operaénekesnőről azt is megtudhattuk, hogy „civilben” a borok nagykövete. Szabó Edit beszámolóját olvashatják.

Fotó: Hargitay Olivér

Ahol megáll az idő

A Balaton északi partja minden nemzedék és generáció számára ihletet, feltöltődést és szellemi táplálékot jelentett és jelent. A díszletek isteniek, a borok fantasztikusak, és ma már a helyi gasztronómia is kiemelkedő élményekkel képes megajándékozni az arra fogékonyakat. Vörös Attila barangolt és kóstolt a Balatonnál, most pedig megosztja velünk is élményeit.

Mindent a pezsgőkről

Meg kellene találni a furmintpezsgőhöz legideálisabb klónt – javasolja Tom Stevenson, a világ legelismertebb Champagne-szakértője, akit többek között a legjobb ár-értékű champagne-okról és champagne-helyettesítőkről is kérdezett Izsák Norbert.

Fotó: Róbert László

Brüsszel Haidianban járt

Az egyik legjelentősebb nemzetközi borverseny, az évente 10 000 bort értékelő belga Concours Mondial de Bruxelles régóta elhagyta szülővárosát, hogy mindig más európai város adjon helyszínt a rangos megmérettetésnek. Az idei, 25. verseny volt az első alkalom, hogy Európát a boros cirkusz Ázsiába utazott. – Németh Ágnes beszámolóját olvashatják.