VinCE Magazin

Ékszerdoboz arannyal, platinávalSzőlőtőkék, vulkanikus talaj, kanyargós, meredek földutak. Tokaj-Hegyalja a furmint, a hárslevelű, az aszú őshazája. Megszámlálhatatlanul sok hazai és nemzetközi siker mutatja a borvidék páratlan jellegét, az egzotikus dűlők sajátos adottságát. Török Ferenc nyomába eredt a Decanter World Wine Awardson legjobban szereplő borok közül háromnak – a két platinaérmesnek és az egyetlen száraz aranyérmesnek.

Ahogy haladok a 37-es úton, fokozatosan érint meg a régió különleges hangulata. A három hegy – abaújszántói és a sátoraljaújhelyi, valamint a tokaji Kopasz-hegy – ölelésében a táj magával ragadó. A messziről mosolygó szőlőtőkék akarva-akaratlanul is sejtetik a furmint, a hárslevelű, a sárgamuskotály zamatát, illatát. Megannyi pincészet, amelyek dolgozói nemcsak mesterei, de megszállottjai, alázatos tisztelői is a tradícióknak, a minőségi borkészítésnek.

Elég csak körbenézni a borvidék 6500 hektárnyi területén, és megértjük Tokaj varázsát, hogy méltán része a világörökségnek. A térség 27 településén több mint háromszáz bortermelőnél kóstolhatunk ízletes édes, vagy száraz fehér bort, nehéz választani a kínálatból. Hogy nekünk mégis sikerült, abban segítségünkre volt, hogy az idei DWWA ismét a tokaji borok sikerétől volt hangos.

Édes diadal

A tulajdonos Sauska Krisztián a bor iránti érdeklődését, szenvedélyét, elkötelezettségét dédapjától, Rohonci Gedeontól örökölte, aki nemcsak országgyűlési képviselő, hanem növénynemesítő, borosgazda, lótenyésztő és feltaláló is volt. Törökbecsei birtokán meghonosította az Észak-Afrikából származó szőlőfajtát, a krokánt, amelyből bort is készített.

A Sauska Tokaj pincészetnek ma a sok száz éves, többszörösen átépített egykori Tokaji Polgári Kaszinó a főhadiszállása. A munka három szinten zajlik, a folyamatot a gravitáció is segíti. „Két évtizede határoztuk el, hogy Tokajban készítünk bort – meséli Sauska Andrea. – Adottságai alapján ez a világ egyik legkülönlegesebb, legcsodálatosabb borvidéke, a lehetőségeibe valósággal belebódulunk. Érezzük, tudjuk, milyen a mi Tokajunk, hogy borainkkal, pezsgőinkkel mit szeretnénk megmutatni ebből a sok szépségből.”.

Sauska Krisztián a bor iránti érdeklődését, szenvedélyét dédapjától örökölte

A szőlészeti munkáknál a környezettudatosság a szempont: semmilyen herbicidet nem használnak a gyomirtást kizárólag tradicionálisan kaszálással, kapálással, gépi sorjaljaműveléssel végzik, összegyűjtik és felhasználják a csapadékvizet is. Andrea büszkén mutatja a szebbnél szebb dűlőket, az Úrágyát, a Padihegyet, a Dorgót, az Istenhegyet. A Birsalmásnál megjegyzi: „A borvidék egyik legszebbje!”, a Medvénél pedig: „A nálunk lévő innováció újabb állomása, hogy Magyarországon elsőként hamarosan Southdown Babydoll fajtájú  kistestű birkákkal telepítjük be a dűlőt a természetes gyomkezelésért.”

Aztán a borokról ejtünk szót. „Fontos állomás volt az első szárazboros évjáratunk, 2009. Kipróbáltuk, a tokaji és a világfajták ötvözését is. Pezsgőkészítéssel 2011-től foglalkozunk, hisszük, hogy ez igazi perspektívája lehet a borvidéknek. Köztudott, hogy az édesborok nehezen találják a helyüket az itallapokon és a menüsorokban, azonban a szárazboros, pezsgős jövőkép sem mentség arra, hogy a jó években ne készítsünk aszút.”

Végszóra érkezik Rakaczki Gábor, a pincészet főborásza, aki így kapcsolódik a beszélgetésbe: „Az aszúbor a tokaji borászember mesterdarabja. A jó botrytiszes években elmélyült, szinte meditatív öröm, szívet-lelket megtisztító visszatérés a gyökerekhez.” Adott is a téma folytatása, hiszen Londonban platinaérmet kapott Sauskáék 6 puttonyos 2013-as Aszúja. „Hosszú és hideg volt a tél, a rügyfakadás, virágzás kitolódott április második felére, a nyár trópusi volt és csapadékszegény. A furmint, hárslevelű lassan, szépen érett, így jó sav-cukor egyensúlyban lévő szőlőt szüreteltünk októberben. Ez a bor szétfeszíti a megszokott kereteket, pulzál az illattól és ízektől! Lenyűgözően fűszeres, hossza és egyensúlya igazi hedonista örömmé avatja a kóstolás pillanatát.”

Sauskáék vallják, boraik mindenkié, Jó szívvel ajánlják a díjnyertes Aszút is önmagában desszertként, vagy sajthoz, finom szivarhoz. Egyedül, vagy társaságban, hétköznap és hétvégén is kellemes társ!

Fiatalos arculat

Mádon, többek között a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet is öregbíti a tokaji borok hírnevét, misztikumát. Nem akármilyen tradíció folytatói, hiszen ifjabb Szepsy István 18. generációs borász, irányításával tizenegy dűlőben terem szőlő. A rangos hazai és külföldi borversenyeken rendre a legjobbak között szerepelnek. Legutóbb a 2016-os Mád késői szüretelésű boruk platinaérmes lett a világ egyik legnagyobb borversenyén.

A pincészet törekvése, hogy különleges, a termőhelyi adottságokat kifejező borokat készítsen – avat be a titkokba ifj. Szepsy István. – Ezzel a birtokösszetétellel és -mérettel csak klasszikus és kiemelkedő minőségű borok előállítása lehet a cél. A jó kondíciójú 20–25 éves tőkéket az alacsony fürtterhelés mellett egyedileg gondozzuk. Alapvetően három kategóriát készítünk a tökéletesen érett, egészséges szőlőből: száraz borok, fürtös aszúfeldolgozás magas beltartalommal, és az aszúbor. Pezsgőkészítéssel is kísérletezünk, de csak évek múlva derül ki, érdemes volt-e belevágni, vagy sem.”

ifj. Szepsy István: „Tokaj nevével nem lehet játszani…”

Rátérünk az aktuálisabb dolgokra, a legújabb sikerre, amely számukra is meglepetés volt. Soha egyetlen borukra sem kaptak még 97 pontot. Már majdnem tökéleteset alkottak, ami borászatban szinte lehetetlen. „A  jó szereplés reményében neveztünk a versenyre, de arra nem gondoltam, hogy ilyen eredményt érünk el. Ez a bor nálunk alap édesbornak számít, de a szőlő természetesen nem alapminőség. Arra szántuk, hogy a gasztronómiában – itthon és külföldön – megtanítsa a fogyasztókat, a tokaji nem desszertbor, hanem éppúgy illik az ázsiai, vagy a mexikói konyhához, mint a magyarhoz, vagyis multikulturális értéke van. Minden ízvilágot hordoz, ami borvidékhez köthető, mégis Tokaj fiatalosabb arcát mutatja. Elképzelhető, hogy új stílust hoz a borvidék palettájára.”

A késői szüretelésű bor különlegességéről Szepsy István szakmai magyarázattal is szolgál: „A botrytisillat és a gyümölcsösség mellett fontos volt, hogy ízében határozott beltartalom és krémesség jelenjen meg. Nem azért, mert az édesség valamilyen rangsort állít fel, hanem azért, mert Tokajnak – többek között – ez az ereje. Kevés az olyan borvidék a világon, amely eredeti módon képes koncentrálni a természet energiáját. Tokaj több ezer éve tudja azt, amit ebben a borban kicsit fiatalabb köntösben megjelenítettünk. És ez kihathat a gasztronómiára is: sohasem az étterem szüli a borigényt, hanem fordítva…”

Hogy számára milyen a Hegyalján borásznak lenni? „Rang és felelősség. Szakmai körökben mindenki tiszteleg Tokaj előtt, termőhelyi képessége az első öt között van a nemzetközi mezőnyben. Külföldön is tudják, hogy Tokajban óriási a lehetőség, és ezt az eddigiek alapján megtartani nem kis feladat. Tokaj nevével nem lehet játszani…”

Kabar, a fűszer

Téved, aki azt hiszi, hogy a Holdvölgy borászat elsősorban azzal hívná fel magára a figyelmet, hogy 1,8 kilométeres érlelőpincéje a környék egyik legrégebbi és leghosszabb labirintusa, amely XVI. századi járatokkal is büszkélkedhet. Boraikra a minőség, a finom elegancia jellemző, üzemük high-tech felszereltségű, modern borászati épületük pedig harmonikusan simul a tájba. Alapelvük a tökéletesség keresése. Felkészültségüket az is bizonyítja, hogy 2016-ban és ’17-ben is ők érdemelték ki a VinCE Awards „Legjobb pincelátogatás” díját.

Gincsai Tamás: „Igazi kihívás Tokajban száraz bort készíteni.”

A Holdvölgy bátran nyúl a desszertborok különböző típusaihoz.  Éppen ezért figyelemre méltó, hogy idén májusban, a DWWA-n, aranyérmet nyert a Vision nevű 2016-os száraz válogatásboruk, csakúgy mint a 2013-as első évjárat a Decanter ázsiai világversenyén. Gincsai Tamás főborász szerint nincs ebben semmi ellentmondás: „Nagyon hiszünk az édes borok nagyságában, fontosságában, hiszen évszázadok óta erről híres a borvidék. Sőt, mivel a szőlő minden évben aszúsodik, igazi kihívás Tokajban száraz bort készíteni.”

A Visiont kortyolgatva megtudhatjuk azt is, mitől díjnyertes ez a házasítás. „Öt évvel ezelőtt fogalmaztuk meg – meséli a főborász –, hogy kell egy olyan bor, amely minden évjáratban méltón képviseli a száraz tételeinket. Tudtuk – külföldi példák alapján is –, hogy erre a házasítás a legjobb megoldás. A furmint és hárslevelű adott volt, de csaknem száz variáció kóstolása után még mindig azt éreztem, valami hiányzik. Kíváncsiságból elővettem a palackozásra váró dűlőszelektált kabart, és amikor a furmint, hárslevű házasítást kiegészítettem 10 százalék kabarral, megdöbbentő volt az eredmény. Lekóstoltuk a tulajdonosunkkal, és a pincészet szakmai zsűrijével is – mert nálunk minden tételt ők hagynak jóvá –, és egyértelművé vált, hogy a kabar nélkülözhetetlen, ha különleges száraz bort akarunk alkotni. A furmint adja a házasítás biztos gerincét és alapját, a hárslevelű a kedvességért, és az illatért felel, a kabar pedig mindezt a fűszerességgel egészíti ki.”

Nem titok, a Holdvölgy újító, kísérletező pincészet.„Szeretünk új ötleteket kipróbálni, és eközben rengeteget tanulunk. Sokféleképpen lehet borászkodni, szőlőt művelni, de el kell dönteni, az irányt. A miénk az, hogy mindig a lehető legjobb végtermék kerüljön a palackba, és erre a Holdvölgy csapata a garancia.”

Szót ejtünk még sok mindenről, például arról, mennyivel más Tokajban szüretelni, mint Burgundiában: „Mire Tokajban véget ér a szüret, máshol már az újbor felét megitták. Nem könnyű, de ettől szép úgy elkészíteni a bort, hogy az bárhol megállja a helyét, sőt még díjat is kapjon. Csak gondosan válogatott, egészséges fürtökből készítünk száraz bort, ennek köszönhető, hogy ízben és illatban egyaránt tiszták.” Tamás ifjúkorában Nyíregyházáról járt ide kirándulni, olykor bort kóstolni a szüleivel. „Tokaj miatt lettem borász. Ez egy ékszerdoboz, amelynek varázsát a Tisza és a Bodrog közelsége is adja. A vendégszeretet kiváló, az ételek elkészítésénél is jelen van a tokaji bor, aki idelátogat, nem érheti csalódás.”

A DWWA teljes eredménylistájáért kattintson ide!

Ezúton is gratulálunk a 26 díjazott tokaji bort készítő pincészeteknek!

 

Tags: , , ,

Comments are closed.