VinCE Magazin

Ezek lesznek 2018 fesztiválborai



„Jó adag határozottság, csábos mosoly, egy csokor virág és egy kis parfüm”: idén is a Borháló lesz a vendéglátó egységek kizárólagos borbeszállítója a Sziget Kft. nyári rendezvényein. A tisztán is élvezetes vagy szikvízzel lazítható fehér és rozé alapbor, valamint a fesztiválok vörös cuvée-je a Borháló és a Dubicz Borászat közös alkotása, a reprezentatív tételekből összeállított palackos szortiment pedig közös válogatás.

Az öt nagy nyári fesztivál – a Volt, a Balaton Sound, a Sziget, a B.my.Lake és a Strand Fesztivál – rendezvényein a vendéglátó egységek kizárólagos borbeszállítója 2018-ban is a Borháló Borkereskedés.

„A Borháló szokás szerint arra törekedett, hogy egyedi karakterű, tisztán és fröccsben is élvezetes, fiatalos, a hazai hagyományoknak és a nemzetközi ízlésnek egyaránt megfelelő fesztiválborokat hozzon létre. Idén a Mátrai borvidék feltörekvő pincészetére, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtokra esett a választásunk, velük építettünk ki együttműködést” – mondja Kathona Krisztián, a Borháló beszerzési igazgatója.

A Borhálónak az elmúlt két év szigetes tapasztalatai mellett az évi mintegy ezer borkóstoló visszajelzései, valamint az országos bolthálózatból és a vendéglátós (HORECA) partnerektől érkező információk is segítenek a vásárlói igények letapogatásában. E tapasztalatokból kiindulva Kathona Krisztián és a Dubicz birtokigazgatója, Krizsai József közösen alkotta meg az idei Sziget-fesztiválok csapra szánt borait. A fehér alapbor „Sziget White 2017 – for the cool ones”, a rozé „Sziget Rosé 2017 – for the ones in love” fantázianéven kerül forgalomba.

A fehér alapbor gerincét kétötöd rész sauvignon blanc adja. A fürtök egy részét nagyon korán szüretelték, innen származnak a citrusos, zöldalmás, vágott füves aromák és élénk savak. A fajtából a második tételt a szüreti időszak közepén szedték: ez érettebb gyümölcsösséget kölcsönöz a bornak. A maradék háromötöd részt három fajta adja egyenlő arányban: a chardonnay kissé vajas, gömbölyded teste, a pinot blanc „egy csokor virágot” dob a cuvée-be, s hogy a végeredmény ne maradjon túl szikár, készítői muscat ottonellel is meghintették.

Az utóbbi időben jóval több rozéfröccs fogy, mint fehér, ezért az alkotók a Sziget Rosé esetében intenzív, illatos alapborra törekedtek, amit derekas savak támasztanak meg. A piros bogyós gyümölcsök a háromötöd rész pinot noirból származnak, a savak és a teltebb szín felelőse a kétötöd rész kékfrankos.

A Sziget vég nélküli buli, de akadnak meghitt pillanatok, kiadós beszélgetések is, melyekhez jobban illik „valami komolyabb”. A rendezvények vörös alapbora egy gyümölcsös, barrique-jegyeket mutató 2016-os cabernet franc-kékfrankos házasítás, amely 0,75 literes normál palackban lesz kapható „Sziget Red 2017 – for the hot-blooded” néven.

„Gondoltunk azokra a fiatal szigetlátogatókra is, akik most jönnek először Magyarországra, és ez az első találkozásuk a magyar borokkal – magyarázza Kathona Krisztián. – A Dubicz Borászat minőségi palackos szortimentje (1014 Irsai Olivér, 2017; 1014 Sauvignon Blanc, 2017 és 1014 Chardonnay, 2016) biztosan utat talál majd a nemzetközi közönséghez, ízelítőt adva a magyar borkészítés legszebb hagyományaiból.”

További információért kattintson a Dubicz Borászat vagy a Borháló Borkereskedés oldalára.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.