VinCE Magazin

Megválasztották a borok parlamenti képviselőitIdén második alkalommal hirdették meg az Országház Bora versenyt, amelynek kategóriagyőztesei viselhetik „Az Országház Bora 2018” címet, valamint a nyertes borászatoknak jogukban áll a nyertes tételeket saját címke alatt „Az Országház Bora 2018” logóval forgalmazni.

Az eredményt június elsején hirdették ki ünnepélyes keretek között az Országház Vadásztermében. A versenyre 17 borvidék 90 pincészete küldött be 160 bort – mondta el Borbás Mária, a rendezvény műsorvezetője, miután köszöntötte a résztvevőket.

Kövér László házelnök nyitó beszédében arról beszélt, hogy a borkészítés tudománya a honfoglalás előtti időkben gyökerezik, és a Kárpát-medencében a magyarok fejlesztették tovább. Arra is kitért, hogy a szőlő- és borkultúra mindig fontos szerepet töltött be a magyar hagyományban, Magyarországot évszázadok óta a nagy borkészítő nemzetek között tartják számon, és Erdélyben is már nagyon korán megkezdődött a bortermelés.

Ezután dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke és a Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti-Borászati Intézetének vezetője elmondta, ez egy nagyon fontos, nagy presztízsű verseny, amelyet szeretnének minél magasabb szintre emelni. A beérkezett mintákat a nemzetközileg elfogadott 100 pontos rendszerben értékelte a héttagú zsűri, és holtverseny esetén mindig újra kóstolták az azonos pontszámon álló tételeket. Az eredménynél figyelembe vették azt, hogy ezeknek a boroknak a parlamentben különböző diplomáciai eseményeken kell méltóképpen képviselniük az országot és a magyar bor hírét.

A díjakat nyolc kategóriában adta át Kövér László, alább olvashatják a kategóriákat és a nyertes borok neveit:

Olaszrizling: Figula Lőcze Olaszrizling 2015 (Figula Pincészet)

Furmint: Béres Tokaji Naparany Cuvée 2015 (Béres Szőlőbirtok)

Egyéb (hárslevelű, juhfark, kékfrankos): Bio Kéknyelű 2016 (Dobosi Pincészet és Vendégház)

Kékfrankos: Günczer kékfrankos 2012 (Günzer Zoltán Pincészete)

Bikavér: Borgundi Egri Bikavér 2012 (Petrény Winery)

Kadarka: „Nagyapám” Szekszárdi Kadarka 2017 (Eszterbauer Borászat)

Cabernet franc: Cabernet Franc Grand Selection 2011 (Juhász Testvérek Pincészete)

Tokaji aszú: Grand Tokaj Tokaji Aszú Szarvas 6 puttonyos 2013 (Grand Tokaj)

Tags: , ,

Comments are closed.