Oroszország ad otthont a június 14-én kezdődő és július 15-éig tartó 2018-as labdarúgó-világbajnokságnak. A futballversenyek hagyományos kísérő itala a sör, éppen ezért a nagy bajnokságok legnagyobb nyertesei közé tartoznak a sörvállalatok. De mit igyanak meccsnézés közben azok, akik nem szeretik a folyékony kenyeret, vagy egyszerűen csak változatosságra vágynak? Ha nem is feltétlenül a bor illik a legjobban a szurkoláshoz, szerintünk a fröccs kiváló alternatíva lehet.

Fotó: Vynl wine guide

Örökké hálásnak lehetünk Jedlik Ányosnak, mert annak idején rájött, milyen frissítő is a fröccs, különösen, ha a szódavizet jó borhoz adják, hát még jéghidegre is hűtik. Mint mindig, úgy fröccskészítésnél is érvényes a kitétel, hogy a végeredmény minősége jelentős részben az alapanyagon múlik. Nem javasoljuk senkinek, hogy rossz minőségű bort húzzon fel szódával, azonban a jó bor és szóda keverékéből kellemes, frissítő nyári ital kerekedhet; nem véletlenül kedvelik olyan sokan. És azon túl, hogy kultúránk szerves része a szén-dioxiddal dúsított víz és a bor keveréke, annyi féle elnevezése létezik a különböző arányú keverékeknek, hogy a nevek listáját már-már a hungarikumok sorába is felvehetnénk.

Fotó: Pavel Pogolepov

Egy jó fröccshöz jó minőségű borra és hideg, intenzíven buborékos vízre van szükség, na meg persze a mennyiségtől függően a megfelelő méretű és alakú pohárra, amelyben ízlésesen szervírozhatjuk. Alább megmutatjuk, milyen arányban érdemes keverni a bort és a szódát, és hogy melyiknek milyen bevett elnevezései léteznek.

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szóda

Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szóda

Hosszúlépés vagy fordított: 1 dl bor + 2 dl szóda

Ady-fröccs: 2dl bor + 2 dl szóda

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szóda

Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szóda

Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szóda

Lakófröccs vagy sportfröccs: 1 dl bor + 4 dl szóda

Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda, amely az író-ötletgazda szerint csupán “megvicceli” a bort

Puskás-fröccs: 6 dl bor + 3 dl szóda

Fotó: Pavel Pogolepov

Már csak az a kérdés, hogy milyen típusú bort válasszunk alapbornak. A hagyományosan magasabb savú fehérbort szoktak felengedni szódával, Krúdy kedvence például a legenda szerint a budai zöld volt, ám ennél lényegesen könnyebb hozzájutni egy friss, reduktív olaszrizlinghez. Édesbort semmiképp ne válasszunk fröccsnek, és idősebb, komplex tételekkel sem feltétlenül ajánlott kísérletezni. Az elterjedt száraz fehér fröccs mellett az utóbbi évek nagy nyári slágere a rozéfröccs, amely a kisfröccstől a háziúrig bármilyen arányban kellemes, frissítő nyári ital, az sem szentségtörés, ha egy kis jeget is adunk hozzá. Ugyanakkor a vörösborokat sem kell mellőznünk, akkor sem, ha nem tisztán szeretnénk fogyasztani őket, mert például a kadarkának vagy a pinot noirnak is nagyon jól tud állni egy kis buborékos víz.