VinCE Magazin

Szabaduljunk meg a műanyagoktól!Júliusban a műanyagmentes életre buzdítja a lakosságot a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetséggel és a Refillel közösen, a Plastic Free July nevű nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva. Egész hónapban a PET palackoké lesz a főszerep. A szervezetek Műanyagmentes Piknikkel indítják a kampányt, ahol a háztartásokban használt műanyagok teljes szortimentjére kapunk tartós, környezetbarát alternatívát.

„Az utóbbi hetekben bejárták a közösségi oldalakat, médiumokat a National Geographic műanyagszennyezéssel kapcsolatos képei, az egész világ megbizonyosodhatott róla, hogy a probléma jelentős. A Töltsd velünk a júliust kampányunkkal szeretnénk csökkenteni az egy használat után szemétbe kerülő PET palackok számát, ezért mindenkit arra buzdítunk, hogy amikor csak teheti töltse újra palackját vagy vigyen magával kulacsot. Ebben segítségünkre lesz számos Fenntartható Vendéglátóhely, ahol ingyen újratöltik a kulacsot, palackot.” – mondta el Vighné Boóc Judit, az alapítvány munkatársa.

Fotó: National Geographic

Hogy miért pont a PET palackot küldik egy hónapos szabadságra? A nyári melegben ez az egyik leggyakoribb egyszer használatos műanyag, amely használat után jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőben, rossz esetben a szeméttelepen vagy a vizeinkben végzi. A vízből pedig mikroműanyag formájában az ottani élőlények szervezetébe, majd általuk a miénkbe jut – ennek élettani hatása még nem ismert, de valószínűleg nem egészséges. Például csak a Tiszából 100 000 palackot szedtek ki 2017-ben a PET kupa résztvevői, az óceánok partjairól pedig annyi szemetet gyűjtöttek össze, hogy másfélszer körbe érné a Balatont.

Fotó: National Geographic

Megéri a Gasztrohősökkel tölteni a júliust és keresni az éttermek ajtaján a Refill matricát. Az akcióban részt vevő vendéglátóhelyek: a HelloAnyu, az UrbanFood, a Reggeli, a Jardinette Kertvendéglő, a Pohárszék, a Placc Café, a Kőleves (ahol a saját kulaccsal érkezők 10% kedvezményt kapnak bármilyen itallal szeretnének újra töltődni), a Larus Étterem, a HILDA, a Fruccola mindhárom egysége, a Kéhli Vendéglő, a N’iceroll és a Pántlika.

„A Műanyagmentes Piknikkel szeretnénk jó hangulatban, ismeretterjesztő játékokkal, workshopokkal, kiállítókkal meghozni a kedvet műanyagmentességhez. A nap során lehetőségük lesz az érdeklődőknek beszerezni a háztartás és a mindennapi élet fontosabb tartós kellékeit a Zöldbolttól, a Hulladékmentes.hu-tól, a Sorting Bagstől, a Cimbi for you-tól és a Komforte.hu-tól. Emellett arra buzdítunk mindenkit, hogy az igazi piknik hangulat érdekében hozzon magával valamilyen finomságot, innivalót, de kerülje az egyszer használatos műanyagot, amihez a rendezvény eseményében természetesen adunk segítséget, tippeket.” – mondta Urbán Csilla, a Humusz Szövetség elnöke.

Tags: ,

Comments are closed.