VinCE Magazin

Taroltak a magyar borok a VinAgora Nemzetközi Borversenyen4 nagyarany, 73 aranyérem, 87 ezüstérem, 6 champion-díj, 3 nevező ország legjobb bora, 7 legjobb fajtabor, legeredményesebb családi pincészet, legeredményesebb fiatal borász, a VinAgora új felfedezettje, a legegységesebb pontozással odaítélt aranyérem. És ha mindez nem lenne elég, a VinCE Magazin is osztott ki különdíjat!

Az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny nagyon jó hangulatban zajlott, hiszen a bírálók legtöbbször barátként üdvözlik egymást egy-egy nemzetközi borversenyen. Már az első órától egy hullámhosszon dolgoztak a szakemberek, ami nagy dolog egy ilyen volumenű borverseny esetében. A szigorú munka egyetértésben zajlott, a versenyre érkező hazai és külföldi bírálók szerint az idei mezőny nagyon erős és kiegyenlített volt. Három napon át zajlott a zsűrizés, a délelőtti munka után a vendégek megismerhették Eger városát és néhány környező borászatot. Rengeteg érmet oszthatott volna ki a zsűri, de a szabályzat szerinti 30%-os éremkorlát miatt alakítani kellett a ponthatárokat.

A VinAgora Nemzetközi Borversenyre 545 nevezés érkezett 13 országból. Többek között Ausztrália, Brazília, Libanon, Montenegro, Oroszország, Tajvan és Uruguay is szerepelt a nevező országok sorában. Az összesen 50 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a négy nap alatt.

Talán minden borász számára legfontosabb a champion-díj, hiszen az adott kategória 5 legmagasabb pontszámot kapott borát a zsűri az utolsó napon újra értékeli, és egymással párhuzamosan összekóstolva kiválasztja a legjobbat.

Idén az alábbi Champion díjakat osztották ki:

Legjobb csendes fehérbor: Garamvári Szőlőbirtok Lellei Irsai Olivér 2017

Legjobb rozé: Molnár Borház Paulus Rozé 2017

Legjobb csendes vörösbor: Thummerer Pincészet Rébus Egri Cuvée Superior 2012

Legjobb pezsgő: Garamvári Szőlőbirtok Brut Nature 2015

Legjobb természetes édes bor: NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Szürkebarát 2015

Legjobb botrytises bor: Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Muscat Lunel Aszú 6 puttonyos 2000

Pontszám alapján a legjobb magyar fajtaborok a következők:

Chardonnay: Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2016

Furmint: (holtverseny miatt 2 bor) Kovács Nimród Winery Furmint 2015, Pajzos Megyer Furmint Selection 2015

Olaszrizling: Schieszl Borház Nagykút Olaszrizling 2017

Pinot noir: Haraszthy Pincészet Pinot noir Rosé 2017

Kékfrankos: Fritz Borház Szekszárdi Kékfrankos Prémium 2013

Cabernet sauvignon: Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon 2013

Merlot: Gere Tamás és Zsolt Pincészete Merlot Válogatás 2012

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi pincészetek borai kapták:

Olaszország: TorreVento ’Since 1913’ 2016

Románia: Cotnari Grasa de Cotnari 1985

Szlovákia: Ostrozovic Tokajska vyberova esencia 2000

A VinAgora Borverseny különdíjai:

Csonka és Fiai Kft különdíja a legeredményesebb családi pincészetnek: Gál Szőlőbirtok és Pincészet (5 arany- és 2 ezüstérem)

A Volkswagen Haszonjárművek különdíja a legeredményesebb fiatal borásznak: Mogyorósi Lajos – Paulus Molnár Borház (a verseny legjobb rozéja Champion díj, 2 aranyérem, 3 ezüstérem)

A VinCE Magazin különdíja VinAgora felfedezettjének: NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (Champion díj a legjobb természetes édes bornak)

A VINOFED különdíja a legegységesebb pontozással odaítélt aranyéremért: Varga Pincészet Aranymetszés Friss Olaszrizling 2017

Tags: , , ,

Comments are closed.