Erzsi néni legendás fahéjas csigájától kezdve a klasszikus ebédmenün át a chefpult vagány látványkonyhájáig mindent megtalálunk Magyarország első autópálya-éttermében, a megújult székesfehérvári M7 Bistróban.

Széles ételválasztékkal kell előrukkolnia annak, aki egyaránt szeretne megfelelni a Balaton felé utazó családok, a hosszabb szünetre megálló hivatásos sofőrök és az üzletemberek ízlésének. A székesfehérvári M7 Bistronak éppen ez a célja, a megvalósításához pedig egyedi koncepciót dolgozott ki az autópálya 60-as kilométerkövénél.

A repülőgépek kabinszisztémájához hasonlóan „economy” és „premium economy” osztályra osztották a vendégteret és a menüt. Amikor ott jártunk, mindegyik osztály menüjéből kaptunk ízelítőt: Bokor Péter chef parádés menüsoron keresztül mutatta meg, hogyan lehet ugyanazt az ételt különböző igények és ízlésvilág számára többféle módon elkészíteni. A paradicsomos húsgombócot például – gyermekkorunk nosztalgikus ízeit megidézve – édeskésen és vagány provence-i fűszerezéssel is tálalta. Mint megtudtuk, Péter 10 évnyi ausztriai fine dining tapasztalattal a háta mögött másfél évvel ezelőtt jött haza, hogy Székesfehérváron kamatoztassa tudását és kreativitását.

Az ő innovatív ötleteit ötvözi az átalakított és kibővített menü: a kamionosokat hagyományos ételekkel, például babgulyással várják, a közeli üzleti parkban dolgozók és a helyi lakosok ebédjéhez viszont a többfogásos, könnyedebb ételsor illik. És persze gondoltak azokra is, akik a Balaton felé menet csak egy rövid pihenőre állnak meg itt, őket a látványpékségben frissen készült (pék)süteményekkel, valamint saját blendből, egyedileg pörkölt keverékből készülő kávékkal kényeztetik.

Az M7 Bistróban pihenve akár ismerős arcokkal is találkozhatunk. Ernyey Béla, aki a ’70-es években Princ, a katona című film főszereplője volt, az első törzsvendégnek tartja magát, mert a filmet az akkoriban épülő autópálya közelében forgatták, és abban az időben úgy megszerette az éttermet, hogy azóta is rendszeresen visszajár.

Sztrádaszendvicsek és Séfpult

Az idei szezon legizgalmasabb újdonságai a helyben készített szendvicsek, amelyek többféle ízesítésben, a lehető legfrissebben érhetőek el a Séfpultból. Ez a hosszú, látványos asztal közvetlen kapcsolatot teremt a vendégek és az itt munkálkodó szakácsok között, akik a szemünk láttára készítik el a megrendelt fogásokat. A kínálatban hamarosan elérhető lesz az M7 Bistro saját klubszendvicse, amelyben csirkemellet, sült bacont, omlettet, olvasztott sajtot és friss zöldségeket rétegeznek a kenyérszeletek közé.

És bár nem itt készül, de nagy sikernek örvend az M7 Bistro nyári szezonjának ikonikus étele, a hideg kápialeves, csakúgy, mint a nyitás óta itt dolgozó Erzsi néni különleges receptje szerint, naponta frissen sülő túrós batyu és fahéjas csiga, amelyek gyártási folyamatát figyelemmel kísérhetjük a látványpékség üvegablakain keresztül.

Az M7 Bistro ételei azonban nemcsak helyben fogyaszthatóak, sokan elvitelre kérnek különböző összeállításokat. Az ételszállító dobozok már most is rendelkezésre állnak, de az étterem vezetői a szolgáltatást hamarosan továbbfejlesztik, hogy az ételek elkészültük után gyorsan lehűtve (sokkolva) is szállíthatók legyenek, így hosszabb ideig frissek maradjanak.

További információ az étteremről ide kattintva érhető el.