A volt amerikai elnök egy portói klímacsúcson szólította fel a borszakma képviselőit arra, hogy fogjanak össze jobban, és segítsenek a kormányoknak a megfelelő politikai stratégiák kialakításában, amelyek választ adhatnak az egyre sürgetőbb problémára.

Fotó: The Drink Business

A volt elnök a főleg borászok számára rendezett találkozón hangsúlyozta, hogy a szakma képviselőinek össze kell fogniuk egymással, kifelé pedig megosztaniuk a klímaváltozás kezelésére vonatkozó ötleteiket. Annál is inkább, mert a borászok, munkájuk során folyamatosan, napi szinten néznek szembe a felmelegedés okozta problémákkal és praktikus megoldásokat is tudnak javasolni, amelyeket ők maguk is alkalmaznak a mindennapokban. A volt elnök szerint a technikai megoldások gyakran léteznek; csak az a kérdés, hogyan szervezzük meg magunkat, hogyan alkalmazzuk a meglévő tudás- és eszköztárunkat.

Obama és más szónokok is segítettek a Porto Protocol, egy a borszakma által vezetett kezdeményezés elindításában. A Protocol kötelezettségvállalás, amely hozzájárul az éghajlatváltozás hatásainak mérsékeléséhez. Az aláírók létrehoznak egy platformot, a tapasztalatok és az ismert megoldások megosztására.

Obama kommentárjai nem kerülték el a jelenlegi viharos politikai és sajtóhangulatot sem, nem óvatoskodott. Azzal kapcsolatban, hogy Trump tervei szerint az Egyesült Államok rövidesen kilép a 2015 óta életben lévő Párizsi Klímaegyezményből elmondta, hogy a szabályozások a kereskedelmi érdekek figyelembevételével, azoknak megfelelően lettek kialakítva, és ezt mindenki látja, akinek jó üzleti érzéke van.

Fotó: Livemint

Az alternatív média által kialakított alternatív valóság jelenlétére is kitért, amely a klímaváltozással kapcsolatban is fontos téma, hiszen a Fox tévécsatorna például szisztematikusan tagadja a tudományosan elfogadott és alátámasztott álláspontot a globális felmelegedésről. A volt elnök elmondta, az emberek kezdik elveszteni a médiába vetett bizalmukat, egyre kevésbé hisznek az újságoknak, a televíziónak és az internetnek is. Ennek ellenére azt is szorgalmazta, hogy épp a médiának nyilvánosságra kell hoznia, milyen jövőbeni hatásai lesznek a klímaváltozásnak.

Forrás: Decanter