VinCE Magazin

Bor, Balaton, Bujdosó-pezsgő„Ha a hajónk megjelenik valahol, ott radikálisan megnő a borfogyasztás” – meséli Bujdosó Ferenc borász a balatonboglári kikötőben. A szeszélyes időjárás sem tudta elmosni a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet sajtóvitorlázását, ahol az első palackos érlelésű Bujdosó-pezsgőt is megkóstolhattuk. –Szakszon Réka beszámolóját olvashatják.

Fotó: Furmint Photo

Nincs szükség különösebb indokra ahhoz, hogy a Bujdosó család valamelyik tagja a szőlőben vagy a pincében töltött sűrű munkanap után kihajózzon a balatonboglári kikötőből, saját kezűleg felújított, Pannónia névre hallgató vitorlásukon. A dél-balatoni pincészetet üzemeltető Bujdosóéknál már nemcsak életmód a borászat és a vitorlázás, hanem magasabb szintre emelték az összefonódást: prémium boraikat a Balaton klasszikus vitorlásairól nevezték el, és arculatukban is szépen egyesül életük két fontos területe.

Több generációt felölelő családi vállalkozásukban mindenkinek megvan a feladata. Az idősebb Bujdosó Ferenc a szőlőkért felel, Feri és felesége, Bea a borokat készítik, a fiatalabb testvér, Zsiga a borértékesítést és a kereskedelmet irányítja, valamint ő újította fel a 70-es Pannónia cirkálót, amit azóta rendszeresen használnak, és versenyekre is járnak vele. A pincészetben pedig a harmadik generáció, az unokák is besegítenek – erről már a Bánom-hegyi dűlőn, utunk első állomásán mesél a két testvér, Bujdosó Feri és Zsiga, miközben mi a kormánykereket ábrázoló Bujdosó logóval ellátott poharakból a 2017-es Kapitány Irsai Olivért kóstoljuk.

Fotó: Furmint Photo

„Fiam, még egy fél hektár szőlő eladó!” – hangzik fel néha az idősebbik Bujdosó Ferenctől a lelkes felkiáltás annak ellenére, hogy amikor a Bujdosó Szőlőbirtok területeinek mérete elérte a 70 hektárt, abban maradtak, hogy mostantól már csak cserélhetnek területeket. Ennek ellenére sikerült elérniük a 90 hektáros határt, amit viszont nem szeretnének átlépni. Zsiga szerint élmény hallgatni, ahogy a két Ferenc azon csatázik, melyik szürkebarátot adják el.

Szőlőbirtokukra a fajtagazdagság jellemző. Szőlőterületük kétharmada fehérszőlő: legfontosabb fajtáik a rajnai rizling, a zöld veltelini, a királyleányka, a szürkebarát és az olaszrizling. A kék szőlők közül elsősorban merlot-val, cabernet sauvignonnal, cabernet franc-nal, kékfrankossal és pinot noirral foglalkoznak.

„Idén a korai nyár miatt gyorsan megindult a hajtásnövekedés, ezért a terveink szerint július végén, augusztus elején már szüretelünk” – meséli Bujdosó Ferenc, miközben megmutatja legfrissebb ültetvényüket.

De hogy kerül kormánykerék egy borospohárra, és mi köze a Bujdosó családnak a vitorlázáshoz? „Édesapám a ’70-es években szerezte meg a vitorlás jogsiját, mi pedig balatoni gyerekként több nyarat is vitorlástáborokban töltöttünk” – vezetnek be minket a történet kezdetébe a testvérek. Később az egyetem alatt és a szőlőben végzett rengeteg munka miatt kiestek a vitorlázás gyakorlatából, de pár évvel ezelőtt a Budavári Borfesztiválon egy régi ismerős az Adriára hívta őket vitorlázni – a víz és a közösség beszippantotta őket, közel tíz éve ezzel a társasággal járnak vitorlás rendezvényekre. 2014-ben pedig megvették a Pannónia nevű 70-es cirkálót, amit nagy energiákat bevetve felújítottak, és azóta versenyeznek vele. Az elmúlt években pedig arculatukat is összekötötték a hajózással.

Mielőtt továbbindulnánk a kikötőbe, Feri még megmutatja nekünk a domboldalt, ahol idős korára házat szeretne építeni – nem meglepő a helyszínválasztás: körpanorámás kilátás nyílik a szőlőültetvényekre és a Balatonra.

Irány a víz! Nem sokkal a kihajózás után újra előkerülnek a poharak és a várva várt pezsgő! A Bujdosó Pincészet ugyanis egy igazi dél-balatoni pezsgővel rukkolt elő idén. Bujdosó Ferenc az elsők közt kezdett Magyarországon gyöngyözőbort készíteni: a Rosecco és a Frisecco után most érkezett el az ideje az első tradicionális eljárással készült pezsgőnek. „Régóta érdekel a pezsgő műfaja. Nem sokan tudják, de erről írtam a diplomamunkámat: különböző szőlőfajtákat vizsgáltam a pezsgőkészítés kapcsán. A gyakorlati időmet is németországi pezsgőüzemekben töltöttük a feleségemmel, Beával” – osztja meg velünk Bujdosó Ferenc, miközben közkívánatra stílusosan kilövi a pezsgő dugóját a vízbe.

Mivel ő maga is a gyümölcsösebb borokat szereti, és a Bujdosó Pincészet boraira is ez astílus a jellemző, ezért a pezsgőkészítésnél sem akartak elrugaszkodni a gyümölcsös, könnyed ízektől. „Nem a champagne-hoz akarjuk mérni magunkat, és bevallom, kíváncsi is voltam, hogy az egyik kedvenc fajtám, a királyleányka hogyan viselkedik a pinot noirral házasítva” – indokolja a döntést Bujdosó Ferenc.

A Bujdosó Brut Rosé, 2016 pezsgőből 5000 palack készült. Az első 500 palackot 12 hónap után degorzsálták, majd időről időre 500-1000 üveget hoz ki a pincészet, és persze nem tudták megállni, rögtön félezer palacknyi magnumot is készítettek, ami izgalmas összehasonlításra ad majd lehetőséget. A pezsgő címkéjét Ipacs Géza tervezte, a szín és az alapminta ötletét pedig természetesen egy hajózási jel adta.

A balatonboglári kikötőbe visszaérve a Paletta Bisztróban kóstoljuk végig a sajtóútra összeállított borsort, ahol alkalmunk nyílik összehasonlítani az évjáratokat: a 2016-os és a 2017-es Cirkáló után a 2015-ös és 2017-es Nemerét kóstolhatjuk meg. Utóbbival kapcsolatban Bujdosó Ferenc egy történetet is megoszt velünk: „A tavalyi Kékszalagon egy kicsit hozzáértünk a Nemeréhez – szerencsére nagy baj nem történt, két karton Nemere volt az ára.”

Fotó: Furmint Photo

A kóstolás a 2017-es Kalóz Kékfrankossal folytatódott, ami egy-két héten belül a polcokra kerül – a palackozás készen áll, már csak a címke hiányzik az üvegről. A klasszikus balatoni vitorlásokról elnevezett prémiumborok sorában a 2013-as és a 2015-ös Sirocco következett, végül a 2009-es Kokassal és a 2015-ös Ibitubával zárult a balatoni kóstoló.

Az Ibituba névadásáról több történet is kering a Bujdosó családban. A legelfogadottabb szerint a dűlő, ahol az Ibituba alapjául szolgáló szőlő terem egy családi barát, Tibor tulajdonában van. Zsiga fia kisebb korában nem tudta kimondani Tibi bácsi nevét: „papa, mikor megyünk ibitubára?” – kérdezte. Mindenesetre a név annyira ütősre sikerült, hogy a bor újabb címkéjén ki is hangsúlyozzák a tipográfiai elrendezéssel.

Tags: , ,

Comments are closed.