VinCE Magazin

Bor és Fagylalt? Vagy akkor már inkább borfagylalt?



Bor és fagylalt nem egymást kizáró tényezők. Ha nyári bor-étel párosításokon gondolkozunk, óhatatlan felmerül a kérdés, érdemes-e fagylalthoz bort innunk, s ha igen, melyik íz mellé milyen bor illik a leginkább. Azóta pedig, hogy divatba jöttek a kézműves fagylaltok, és szélesedett a cukrászdák kínálata, megjelentek a különféle alkoholos fagyik is, borostól a sörösön át egészen a pálinkás vagy whiskys ízekig. Vajon érdemes otthon is megpróbálkoznunk a borfagyi elkészítésével?

Fotó: Talabér Géza

A VinCE Magazin 2015-ben tesztelt bor-fagylalt párosításokat, amely kóstolás eredményei alapján levonható a tanulság, hogy a jól megválasztott bor-fagylalt párosítások bizony elképesztő ízélményt tudnak okozni. A tesztelő csapat szerint a könnyű, nyárias, de nem tolakodó rozé tökéletes harmóniát alkotott a homoktövissel. A friss és gyümölcsös juhfarkhoz tapasztalatuk szerint a bazsalikomos citrom illett leginkább. Bár komoly vörösborokat általában húsételek mellé képzelünk el, a csapat merlot-t is kóstolt és azt tapasztalták, hogy a dió- és mogyorófélékből készült fagylaltokkal sem nyúlunk mellé. A kissé hordós cabernet sauvignonhoz a Nutella és az aszalt füge is olyan szépen passzolt, hogy a tesztelők nem is tudtak megegyezni, melyik a jobb párosítás.

Tavaly sikeres vállalkozás volt a DiVino és az Anjuna összefogása: a Helló Summerwine!, amelyről mi is írtunk. A közös kollekció boros jégkrémekből állt, amelyekben négy juniborász borait párosították különféle ízekkel. A Homola Pincészet például a 100% Balatonnal szállt be, amely egy reduktív, nyári, buja gasztrobor. Ehhez sok-sok sárgabarackot adtak hozzá, így született meg az ínycsiklandó, sárgabarackos fehérborjégkrém. Dúzsi Tamás Pincészetének rozéjából pedig epres „rozéfröccsjégkrémet” alkotott az Anjuna.

Fotó: Bende Zsófi

Azonban alkoholos fagylaltos újdonságokból idén sincsen hiány. Az idei szezonban nyitotta meg kapuit a 18+ And Less, nagykorúaknak szóló fagyizó a bulinegyedben, ahol tizennyolcféle fagylaltkülönlegességgel várnak mindenkit. A különböző ízkombinációk mindegyikének valamilyen alkohol adja az alapját, például barackpálinka, vodka vagy Jack Daniel’s. Ez utóbbi jól harmonizál az étcsokoládéval és a chilivel, a görögök nemzeti itala, az ouzo pedig kissé olyan, mintha negrót nyalogatnánk. De kérhetünk Unicum Szilvával, rozéfröccsel vagy barackpálinkával készült gombócokat is, esetleg fagylaltosított koktélokat, például Tequila Sunrise-t vagy Mojitót. Öt liter fagylaltba fél liter minőségi alkoholt kevernek, így a berúgás veszélye nem fenyeget, de volán mögé nem ülhetünk fagyizás után.

Fotó: Burns and McCoy

Ahhoz, hogy a bor és a fagylalt élményét egyszerre élvezzük nem feltétlenül kell elmennünk otthonról, hiszen a saját konyhánkban is könnyen készíthetünk hűsítő nyári boros finomságot. Mutatunk egy egyszerű boros-málnás sorbet receptet.

Hozzávalók / 4 adag

600 g málna

2 dl vörösbor

3 evőkanál cukor

1 csipet só

Elkészítés

A málnát turmixgépben pépesre keverjük, majd kétszer leszűrjük, hogy a magok ne maradjanak benne. Az így kapott lét beleöntjük egy lábasba, hozzáadjuk a bort, a cukrot, a sót, és nagy lángon felforraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd visszatesszük a turmixgép táljába, és be a fagyasztóba. Pár óra múlva kivesszük a fagyasztóból és egy botmixerrel simára keverjük. Ezután fagylaltos kanállal tálaljuk. Díszítéshez használhatunk málnaszemeket és mentalevelet.

Tags: , ,

Comments are closed.