A borvacsorák mellőzhetetlen kelléke a sajt. A drága, jó minőségű sajtoknál pedig a tárolásra is érdemes odafigyelni, hiszen attól függően, milyen körülmények között tartjuk őket, hosszabb ideig megőrizhetik ízüket és állagukat.

Fotó: The Fine Cheese

Roland Barthélemy, a Francia Sajtmesterek Nemzetközi Céhének elnöke, vele készített interjúnkban – amelyet júliusi számunkban olvashatnak – a következőképpen fogalmazott: „A sajt maga az élet! Miért? Mert a sajt maga a tej és tápláló tej nélkül, anyatej nélkül egyszerűen nem lehetnénk itt. A tej már önmagában hihetetlenül komplex, egy olyan enzim segítségével pedig, amely egyébként már a csecsemők gyomrában is megtalálható, szilárd élelmiszert készíthetünk belőle. Ilyen egyszerű, mégis csodálatos!” Szavaival tökéletesen egyetértünk, s valószínűleg hasonlóképpen van ezzel minden sajtimádó. De vajon hogyan érdemes óvni, tálalni és enni ezt az „egyszerű, mégis csodálatos” ételt? Carol Johnson, a brooklyni Monger’s Palate egyik tagja, aki sokat foglalkozik azzal, hogy vásárlóit megtanítsa a sajttárolás titkaira, elárulta, melyik az a három hiba, amelyeket a leggyakrabban hajlamosak elkövetni az emberek.

Fotó: Pixabay

  1. Ne csomagoljuk műanyagba, vagy más szellőzésmentes anyagba!

Igaz, a kereskedők gyakran műanyag fóliába csomagolják a sajtokat, de ezt csak azért teszik, hogy jól látható legyen a termék, és mivel a legtöbb sajt rövid ideig áll így a pultban, a műanyag nem rongálja nagyon a sajt ízét. Az a jó, ha olyan anyagba csavarjuk, amely valamennyire szellőzik. „A sajt élő dolog, ezért olyan anyagba kell csomagolni, amelyben lélegezni tud” – mondta el Johnson, aki szerint sajtpapírt, hentespapírt vagy zsírpapírt érdemes használnunk.

Fotó: Pixabay

  1. Ne tartsuk a sajtot a hűtő leghidegebb részén!

Nem mindenkinek van sajthűtője, ezért érdemes megjegyeznünk, hogy a legtöbb hűtőben a sajttárolásra legalkalmasabb hely a fiók. „A hideg lelassítja a sajt érését, így ezután egy légáram nagyon gyorsan ki tudja szárítani. A sajt kedveli a nedvességet és az enyhébb hűtést” – magyarázta Johnson. Igaz, a kemény sajtokat – mint például a parmezán – a hűtőn kívül is tárolhatjuk, így is hosszú ideig el fognak állni.

Fotó: Pixabay

  1. Használjunk egy plusz védőréteget!

A szakértő szerint érdemes a papírba csomagolt sajtra még egy védőréteget tenni, akár műanyag tároló edénybe is helyezhetjük, amelyen lyukak vannak, vagy egy lyukacsos szatyorba – a lényeg, hogy jusson levegő a csomagolás belsejébe.

Forrás: Food & Wine