VinCE Magazin

Magyar díjeső a Pezsgő Világbajnokságon!Két éve kapta első aranyérmét a Kreinbacher Birtok a rangos CSWWC pezsgőversenyen – idén még nagyobb sikert arattak: két évjáratos magnum pezsgőjük aranyat, két további tradicionális pezsgőjük ezüstérmet nyert.

Fotó: Talabér Géza

A Londonból érkező hírek ünneplésére sajtófogadást tartott a somlói Kreinbacher Birtok, amelyen a szakma és a sajtó képviselőivel ismertették az eredményeket. A közös ünneplésen a nemrég megnyílt Stand étterem jóvoltából Szulló Szabina és Széll Tamás ételkülönlegességeit szolgálták fel a pezsgők mellé.

A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) az egyetlen a rangos nemzetközi borversenyek között, ahol kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek; s egyben ez a legnagyobb pezsgőverseny a világon.

A legtöbb érmet idén is a franciák kapták, őket követte Olaszország. A zsűri külön kiemelte az ausztrál, az egyesült államokbeli és az angol borokat, valamint örömüket fejezték ki, hogy aranyérmet oszthattak ki Argentínának, Dél-Afrikának, Kanadának, Magyarországnak, Új Zélandnak és – idén először – egy román pezsgő is aranyat kapott – olvasható a pezsgőverseny honlapján.

Az idei eredményeket böngészve feltűnik, hogy Ausztrália hűvös szigetén, Tasmánián egyre figyelemreméltóbb pezsgők készülnek, a Jansz mellett a House of Arras és a Taltarini is remek eredményt ért el. A champagne-házak között a Roederer lenyűgöző eredménnyel, 11 arannyal lett a legeredményesebb, de a Champagne-on kívüli francia crémant-ok is jól szerepeltek, különösen a saumuriak. Itáliából a Trentodoc, Franciacorta és Prosecco Superiore pezsgők taroltak, a Rotari 7 arany és 3 ezüstéremmel emelkedett ki a mezőnyből.

A fent említett aranyérmes romániai pezsgő pedig nem más, mint kárászteleki Carassia pezsgőpincészet Blanc de Blancs Brut Nature tétele – a pincészetről már írtunk korábban a VinCE Magazin oldalán. A Gál Tibor elképzelései alapján öt jó barát által alapított, és a Pannonhalmi Apátsági Pincészet által szakmailag támogatott pincészet tavaly mutatta be első tételeit, így az egy arany- és egy ezüstérem óriási siker számukra.

Fotó: Talabér Géza

A Kreinbacher Birtok két aranyat nyert pezsgője, a Prestige Brut 2013 Magnum 100% furmintból készült, a Brut Classic 2015 Magnum pedig ősszel debütál majd a piacon. Szintén furmint és chardonnay alapú, tradicionális módon készített pezsgőiknek, a Prestige Brutnak és a Brut Classic-nak ezüstérmet ítélt a zsűri.

De lássuk, mit jelent a győzelem számokban! Összesen 27 ország küldött pezsgőt a világbajnokságra – 18 ország került csak fel az éremtáblázatra (összesen 116 arany- és 128 ezüstérem született), a többi országban nem tudtak nemzeti bajnokot hirdetni, mert nem érték el az éremosztáshoz szükséges színvonalat a beküldött minták. Magyarországról 21 pezsgőt neveztek, ebből 4 Kreinbacher pezsgő került be végül az érmesek körébe.

Májusban a világ legnagyobb borversenyén, a Decanter World Wide Awardson is kitűnő eredményt értek el: sikerült megismételniük a tavalyi platinát, és kiemelkedően magas értékelést, 97 pontot kapott a Prestige Brut pezsgőjük.

Fotó: Talabér Géza

„A Kreinbacher Birtok 2011-ben kezdett pezsgőt készíteni, mostanra pedig sorra nyerik a legrangosabb díjakat. Tanítani való példa az övék” – mondta a pezsgő világbajnokság állandó tartalék zsűrije, Márkus György champagneszakértő.

És mi a sikerük titka? „Jó alapanyag, pontosan betartott technológia, összetartó csapat” – sorolta az összetevőket Várszegi György borász.

A Kreinbacher Birtok eközben a nyolcadik szüretére készül. „Mivel két-három évvel a szüret után kerülnek csak palackba a pezsgők, ezért elárulhatjuk, hogy a legjobb dolgok még csak ezután jönnek.”

Szerző: Szakszon Réka

Tags: , , ,

Comments are closed.