VinCE Magazin

Milyen hatással lehet a Brexit az alkoholiparra?Megjelent a brit kormány hivatalos kiadványa a Brexitről; ami előre láthatóan nagy mértékben érinti majd a szigetország iparát és kereskedelmét, beleértve az alkoholos ágazatokat is. A kiadványban arról olvasható összefoglaló, melyek Theresa May tervei az Egyesült Királyság és az Európai Unió közti kereskedelmi kapcsolatokat illetően.

Fotó: Angliai Kisokos

A tervek szerint Nagy-Britannia kilép a vámunióból, és egyszerűsített vámeljárást vezet be, így nem lesz kötelező vámellenőrzés a határokon. Ugyanakkor (az országok közti) mozgásszabadság korlátozódik, és az ország nem lesz részese többé az agrárpolitikai egyezménynek (KAP) és a közös halászati politikának (KHP) sem, ráadásul az Európai Unió Bíróságában is megszűnik tagsága.

A kereskedelmi testületek üdvözölték a múlt héten publikált tájékoztató kiadványt, amely itt érhető el teljes terjedelmében, ugyanakkor a közgazdászok aggódnak amiatt, hogy a szigetország az EU-hoz fűződő kereskedelmi kapcsolatokat veszít el, és ezek megszűnése hatással lesz az állam gazdaságára. A kormány éppen ezért arra törekszik, hogy minél súrlódásmentesebben menjenek végbe a változások, megtartsa jó kapcsolatait az unió tagállamaival, és létrehozzon egy új szabadpiaci térséget.

Fotó: Business Insider

A nagyobb brit alkoholipari egyesületek és kamarák – úgy mint a BBPA, a WSTA vagy a UK Hospitality – üdvözölték a kiadvány megjelenését, és a tartalmával kapcsolatban is sok pozitívumot fogalmaztak meg, ugyanakkor hangot adtak aggodalmaiknak is.

A BBPA (Brit sör és bár egyesület) támogatja May törekvéseit, hogy fenntartsa az áfa jelenlegi rendszerét, mert szerintük ez segítene abban, hogy gördülékenyen menjen végbe az átalakulás. Ugyanakkor a testület azt szeretné, ha a kormány arra is törekedne, hogy az EU elhagyása ellenére olyan megállapodás szülessen, amely a továbbiakban sem nehezíti – az igen népszerű – európai sörök árusítását a pubokban.

Fotó: Travelroads

A UK Hospitality Assossiation (Brit Vendéglátóipari Kamara) örömét fejezte ki, amiért a kiadványban kiemelt helyen szerepelt az élelmiszer és az alkoholipar.

A WSTA (Bor és Alkoholipari Kamara) szerint ez egy megkésett dokumentum, ugyanakkor pozitívumnak tartják, hogy létrejött. Támogatják a miniszterelnök szándékát, hogy legyen szabadkereskedelmi egyezmény vámok és kvóták nélkül, és örülnek annak, hogy nagy figyelem irányul az ausztrál, az új-zélandi és az amerikai piacra; ugyanis ezek az Egyesült Királyság legfontosabb exportpiacai. Nagy-Britanniában jelenleg az ausztrál borok a legnépszerűbbek, de egyre több új-zélandi bor is fogy a szigetországban. Ráadásul Új-Zéland több párlatot importált Nagy-Britanniából, mint bármely más országból, ahogy a szigetország szintén rengeteg gint és bort exportál az USA-ba is.

A kiadványból mindezeken kívül az is kiderült, hogy a kormány szeretné kialakítani a „Trusted Traders” (megbízható kereskedők) rendszerét, ami azt jelenti, hogy alapvető fontosságúnak tartják egy olyan szabadpiac megvalósítását, amely súrlódásmentes kereskedelmi kapcsolatokat biztosít az Európai Unió országaival.

Forrás: The Drink Business

Tags: , , , ,

Comments are closed.