Még messze nincs vége az évnek, de már most elmondhatjuk, hogy számos új találmánnyal gazdagodott idén a világ. Ezek közül némelyiket az űrutazás ihlette, másokat a környezettudatos gondolkodás, vagy éppen a piaci igények. Vannak köztük kreatív, izgalmas és hasznos eszközök – most ezeket mutatjuk meg.

Fotó: The Drinks Business

Űrsör

Az alkoholipar kezd betörni az űrversenybe. Ezt mi sem igazolja jobban, mint hogy Dr Jason Held, űrmérnök – aki szerint az asztronautáknak meg kell adni a lehetőséget, hogy út közben elfogyaszthassanak egy-egy hideg sört – cégével, a Saber Astronauticsszal, valamint a 4 Pines Brewery nevű sörfőzde főzdemesterével, Jaron Mitchellel közösen elkészítette a világ első űrsörét. A sörösüvegek üzemanyagtartályokból készültek, hogy kibírják a speciális körülményeket, és a fekete alumínium palackban van egy elvezető betét, amely lehetővé teszi, hogy nulla gravitációban is folyjon a sör.

Űrpezsgő

A Maison Mumm Champagne a Spade űrutazó ügynökséggel vállvetve azon dolgozott az elmúlt három évben, hogy létrehozzanak egy olyan pezsgőt, amely gravitáció mentes környezetben is fogyasztható. Az új champagne a jövő hónapban jelenik meg Mumm Grand Cordon Stellar néven. A Mumm szerint ez egy olyan úttörő lépés a champagne-gyártásban, amely lehetővé teszi, hogy az asztronauták is élvezhessék a champagne ízét, a megpróbáltatást jelentő körülmények között. A futurisztikus palack természetes gáz felhasználásával áthelyezi a folyadékot egy gyűrű formájú keretbe, amelyben csepp formájú buborékká koncentrálódik. Ez a buborék kikerülve az űrbe addig lebeg, amíg valaki el nem kapja a különleges formájú pohárral, amelyet erre a célra fejlesztettek. Mivel nincs gravitáció, a folyadék a teljes szájat betelíti, ezzel növelve az íz élvezetét.

Fotó: The Drinks Business

Újrahasznosítható fém szívószál

Egy amerikai kerékpárgyártó úgy döntött, hogy segít az italiparnak a műanyag-felhasználás csökkentésében, ezért elkezdett maradék fémcsövek újrahasznosításával szívószálakat készíteni. A bosztoni Firefly július 24-én kezdett titán szívószálakat árusítani három különböző méretben, és kevesebb mint 24 óra alatt el is fogyott az összes. „7,5 év titánszemetét használtuk fel 24 óra alatt” – írta a cég egy blogposztban. A szívószálak egyéni igények szerint rendelhetők (Európába is szállítanak), a megrendelő határozhatja meg a szívószálak színét és méretét.

Fotó: The Drinks Business

Vaktesztapplikáció

Júniusban indult a WineGame nevű új applikáció, amely bármely palack borhoz készít vaktesztkvízt, így a felhasználók tesztelhetik az ízlelőbimbóikat, miközben szórakoztató és informatív keretek között tanulnak a borokról. Az alkalmazás úgy működik, hogy a „házigazda” először feltölt egy képet a címkékről, mielőtt elrejti a címkét a „vendég” elől, akinek ki kell találnia a szőlő típusát, a régiót és az évjáratot.

Fotó: The Drinks Business

Ehető sörhabművészet

A Beer Ripples nevű cég találmánya a programozható gép, amely képeket és szövegeket nyomtat a sörhabra, maláta alapú tinta felhasználásával. A nyomtatás nagyjából 11 másodpercet vesz igénybe, és egy WIFI-kapcsolatos érintőképernyő irányítja. 18 cm magasságig minden a pohárra alkalmazható. A felhasználók a cég képtárából választhatnak mintát, vagy letölthetik az ingyenes Ripples applikációt és saját mintát is hozzáadhatnak.

Fotó: TakePart

Környezetbarát pakk

Januárban, E6PR néven mutatta be a SaltWater nevű floridai sörfőzde az első környezetbarát sörösdoboz tartó pakkot, amely újrahasznosított és lebomló alapanyagokból készül. Felhasználás utána a komposztálóba dobhatjuk a terméket, de ha esetleg eldobja valaki, vagy beleesik a vízbe, akkor sem okoz olyan kárt, mint a műanyag vagy a fém tartók, mert pár héten belül lebomlik.

Forrás: The Drinks Business