Mi mással lehetne méltóképpen megemlékezni az államalapításról, s így a magyar kultúra egyik legfontosabb ünnepéről, mint néhány pohár szép borral, valamelyik csodálatos magyar borvidéken? Összegyűjtöttük, milyen boros programok közül válogathatunk a közelgő hosszúhétvégén.

Fotó: Szigetváry Zsolt

Bor és kenyér ünnepe – Siófok (augusztus 16-20.)

Ez a nyári szezon legnagyobb fesztiválja Siófokon, amely során a folklór tradicionális értékeit és a népszerű világzenei irányzatokat bemutató koncertek mellett néptánc, családi programok, népi játékok, vásár és gasztronómiai élmények várják a vendégeket a Hajóállomáson. A rendezvény hagyományos programpontjai a kenyérszentelés, a város bora választás és a tűzijáték.

Koncerttel nyitja meg kapuit Badacsony Bor- és Pezsgőbárja (augusztus 17.)

A Borbarátok Étterem és Panzió, valamint a Fata Pincészet tulajdonosai új vállalkozást indítottak. A bár kínálatában nemcsak saját boraik szerepelnek, hanem a környékbeli borászok legkiválóbb tételei is, valamint kézműves sörök, különleges szörpök és kávék várják a vendégeket. A tulajdonos testvérpár ünnepélyes megnyitóval teszi hivatalossá az új egységet. Az ünnepségen a tulajdonosok köszöntője után fellép Csemer Boglárka “Boggie”, valamint egyéb meglepetések is várják az érdeklődőket: lesz kizárólag ezen az estén elérhető alap- és prémium borsor és különleges borkorcsolya is.

A termőhely hangjai #4 (augusztus 17-18.)

Kóstolósorozat a Bencze Családi Birtok természethű tételeivel, melyeket Kiss O’Shea Dániel chef izgalmas, szezonra hangolt kóstolómenüje kísér! Falatozás és kóstolás közben pedig megismerhetjük a családi borászat történetét a kezdetektől napjainkig; megtudhatjuk, hogy jutottak el a nagyvárosból a szőlőbe. Beszámolnak az eddigi legnehezebb helyzetekről és a legjobb pillanatokról egyaránt. Őszintén mesélnek inspirációról és útkeresésről.

Aszú Ünnep, Erdőbénye (augusztus 17-19.)

A szájhagyomány szerint Szepsi Laczkó Máté nevéhez fűződik az első aszúbor elkészítése, aki Erdőbényén élt a XVII. század első felében; a település gasztro-kulturális rendezvénnyel állít emléket a hagyománynak. A kétnapos rendezvénysorozat keretében előadást tart Ungváry Krisztián történész a tokaji borok múltjáról, bemutatják Czirok Róbert Vinorellek című borral készült festményeit, és koncertet ad Szegedi Csaba Junior Prima díjas operaénekes, valamint a Miskolci Illés Emlékzenekar is.

Boglári szüreti fesztivál (augusztus 17-20.)

Az ország egyik legnagyobb ingyenes szabadtéri rendezvényét idén 42. alkalommal rendezik meg rengeteg fellépővel két színpadon, BB Aréna bulisátorral, BB bor- és pezsgőudvarral, a Balatonboglári borvidék boraival, kézműves és kirakodóvásárral, szüreti felvonulással és vidámparkkal.

19. Szent István Napi Borünnep – borkóstolás földön és vízen (augusztus 18-19.)

Nagymaros Bikini-koncerttel, tűzijátékkal és 12 borvidék 20 borászatával ünnepel! A rendezvény díszvendége a Mátrai borvidék lesz. A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel idén a Duna parton, a Béla király sétányon épül fel a Borutca, ahol a látogatók nemcsak kiváló borokat kóstolhatnak, de szavazhatnak is arról, melyik bor nyerje el a Rendezvény Bora címet fehér- és vörösbor kategóriában.