Mindig nagyszerű érzés, amikor egy magyar termék is felkerül a világmárkák mellé a polcra! A több mint kétszáz éves Corney & Barrow cég Angliában kizárólagos forgalmazója egyebek mellett a Domaine de la Romanée-Continak és a Petrusnek.

A brit borkereskedés vezető beszerzőjének, Rebecca Palmernek a Buyer magazinban megjelent cikke szerint határozott elképzelése volt arról, hogy milyen partnerrel szeretnének együtt dolgozni, és milyen borokkal szeretnék bővíteni a világhírű választékot. Hónapokat töltöttek azzal, hogy számtalan bort megkóstoljanak. Egy idő után már féltek, hogy nem is létezik az a stílus, amelyet elképzeltek a piacuk számára. Végül a Wines Of Hungary UK alapítója, Lilla O’Connor és Toronyi Zsuzsa (akik több magyar borászatot képviselnek Angliában) volt segítségükre a megfelelő partner kiválasztásában.

Buyer cikkében úgy fogalmazott: „Aztán megérkeztek a minták a Barta Pincétől: sós, fűszeres, virágos illattal, tiszta gyümölcsösséggel, kifinomult, feszes savakkal, mély és rendkívül hosszú korttyal. Azonnal tudtam, hogy megtaláltuk! Már csak azt vettem észre, hogy Budapestről Mád felé tartok, hogy megismerjem a csendesen zseniális, visszafogott Barta Károlyt és tehetséges fiatal borászát Ujvári Vivient. Felsétáltunk az Öreg Király-dűlő meredek, teraszos, bakművelésű szőlőterületeire, és megkóstoltuk az innen származó borokat. Eközben azon nevettünk, hogy a csudába nevezzük el az »Egy Kis« Furmintot, hogy az jól hangozzék az angol piacon.”

Ujvári Vivien és Barta Károly

Rebecca Palmer azt is elárulta, hogy a furmintban óriási potenciált lát, különleges termőhelyeken és megfelelő kezekben illatával, textúrájával, minerális feszültségével és fineszével kihívója lehet a fehér burgundinak.