VinCE Magazin

Miniszteri szinten szabályozhatják a hozzáadott cukor mennyiségét a borbanÚj szabályozás lépett életbe, amely alapján miniszteri engedély ellenében hozzáadott cukor segítségével növelhető a must alkoholtartalma, ha az adott évben valóban nagyon kedvezőtlen volt az időjárás.

Fotó: Pixabay

„A rendkívül kedvezőtlen időjárású években a HNT kérelmére a miniszter engedélyezheti a az egész ország, vagy borvidék vonatkozásában a friss szőlő, szőlőmust, a részben erjedt szőlőmust, illetve a még erjedésben lévő újbor alkoholtartalmának további 0,5 térfogatszázalékkal történő növelését” – olvasható a Magyar Közlönyben, Az egyes borászati tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 19/2018 (VII. 27.) AM rendeletben.

A bor alkoholtartalmának növelését a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kezdeményezheti az agrárminiszternél, ehhez hivatalos kérelmet kell beadnia, a szükségességet alátámasztó adatokkal együtt. A javaslat kiterjedhet egy vagy több borvidékre, illetve az egész országra is. Az engedélyt a miniszter 15 napon belül adja meg, és közzé teszi a Hivatalos Értesítőben is. Ezzel egy időben az Európai Bizottságot is tájékoztatja az engedélyezésről.

A változtatásokkal kapcsolatban felkerestük a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát, akik megkeresésünkre írásos választ küldtek, melyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk:

„A must természetes alkoholtartalmának növelése továbbra is az általános szabályok szerint történik. Ennek lényege, hogy az 1,5%-kal emelhető.

A kérdéses magyar jogszabály módosítását az uniós szabályok változása indokolta, amely kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén, az 1,5%-on felül, további 0,5%-os javítást tesz lehetővé. Ennek engedélyezése korábban az Európai Bizottság hatásköre volt. Az uniós joganyag változása következtében a döntés nemzeti hatáskörbe került.

A közösségi joganyag módosítását 2010-óta kérte a szőlész-borász szakmai önkormányzat, melyet a magyar Kormány és számos európai bortermelő szakmai szervezet támogatott. Ennek oka a rendkívül hosszú európai ügyintézés. 2016-ban például az ország már augusztus hónapban kérelmezte a plusz javítás lehetőségét, ezzel szemben arról a döntés csak december 7-én jelent meg az EU hivatalos lapjában.

Ez az ügyintézési határidő fog jelentősen csökkenni 2018-tól, hiszen a döntést az agrárminiszter hozza meg 15 napos határidővel, és a Bizottságot csak tájékoztatni kell a döntés tényéről.”

Forrás: Magyar Közlöny

Tags: , ,

Comments are closed.