VinCE Magazin

Szakértők a tökéletes gin tonikrólA VinCE Magazin szeptemberi lapszámában a gin világában is barangolunk majd, de mielőtt megjelenik legújabb számunk, megnézzük, mit mondanak a szakértők arról, mennyi és milyen jéggel érdemes fogyasztani ezt a látszólag egyszerű koktélt, amelyet oly sokan kedvelnek.

Fotó: The Independent

Azt gondolnánk, hogy üzembiztos ügymenet élvezhető italt készíteni a két összetevőből, s ha az alapanyagok jók, nem igazán van mit elrontani. Azonban a szakértőknek ehhez is van hozzáfűzni valójuk, s akad néhány apró trükk, amelyek betartása segíthet a tökéletes ital elkészítésében. Fontos kérdés persze, hogy citromot, lime-ot, mentát vagy épp gyömbért használunk az ízesítéshez, de megfelelő arányban mindegyik tökéletesen működhet ezek közül.

Másik sarkalatos kérdés a jég, hogy mennyit tegyünk az italunkba, és hagyjuk-e picit megolvadni, vagy inkább ne. A legtöbb fogyasztó persze rögtön belekortyol az italába, miután összekeverte a gint és a tonikot a jéggel; ez azonban David T. Smith, a Gordon’s gin szakértője szerint hiba. Smith azt az álláspontot képviseli, hogy mindenképpen érdemes várni egy kicsit az első korty előtt, mert az olvadó jég kicsit felhígítja az italt, s ezzel elősegíti, hogy a két összetevő ízjegyei finomabban hangolódjanak össze.

Fotó: The Independent

Igaz, ebben nem minden szakértő ért egyet, abban azonban igen, hogy mindenképpen érdemes sok-sok jeget használni a koktélunk elkészítésekor.

Adam Ellesmere, a Sipsmith munkatársa nem osztja ezt a nézetet. Szerinte annál intenzívebb az ital ízvilága, minél hidegebb, s minél kevéssé olvadt meg benne a jég. A Schweppes italszakértője, Tony Conigliaro is úgy gondolja, hogy egy pohár jéggel kezdődik a tökéletes gin tonik, s érdemes minél hidegebben fogyasztani.

A The Independent alkoholszakértője, Adrian Smith is kissé meglepő felvetésnek tartja, hogy az olvadt jég hatására jobban összekeverednek az ízek. A jég szerinte is jót tesz az ital ízének, de nem abban az esetben, ha olvadt. Sőt, szerinte inkább vigyázni kell, hogy ne olvadjon meg túlságosan a jég, mert könnyedén tönkre teheti az italunkat.

Egyébként Nagy-Britanniában a gin az egyik legnépszerűbb alkohol, és az utóbbi időben egészen meglepő típusok is megjelentek a piacon. Készítettek például pink gint, de pille cukros és színváltós változat is létezik már.

Forrás: The Independent

Tags: ,

Comments are closed.