VinCE Magazin

A ginkóstolás titkaiÉvek óta megállíthatatlanul nő a gin népszerűsége világszerte, de elsősorban Nagy-Britanniában, ahol öt év alatt több mint a duplájára nőtt a ginfogyasztás, valamint 49 új gin lepárló nyílt 2017-ben. Hogy sokan isznak gint, az már biztos, de vajon, hogy isszák a profik?

Fotó: tripadvisor.co.za

A gin történetéről, az új divatokról és ízesítésükről, legutóbbi lapszámunkban részletesen is olvashatnak, a tökéletes gintonikról pedig itt írtunk. Most pedig a ginfogyasztás fortélyait nézzük meg egy kicsit közelebbről. Hogy milyen pohárból, milyen hőmérsékleten érdemes kóstolni és mi mindenre kell odafigyelni.

Milyen poharat válasszunk?

Nem érdemes whiskyspohárból inni a gint, sokkal jobb, ha a Spanyolországban népszerű copát választjuk, mert ebben jobban érvényesülnek az illatok. Ugyanakkor Tom Warner, a Warner Edwars képviselője például a nagyobb vörösboros poharakra esküszik: „Ebben elég hely van a jégnek, a ginnek és a toniknak, ezen kívül pedig nagyon jó illat- és ízélményt okoz”.

Érdekességek a ginről a VinCE Magazin szeptemberi számában

A kóstolás

Ahhoz, hogy megismerjük a különböző ginek illat- és ízjegyeit, elengedhetetlen tisztán szagolni és kóstolni őket. A jégre töltött ginnel is érdemes ismerkedni a tonik hozzáadása előtt, de a legideálisabb szobahőmérsékleten kóstolni.

„Így a legerősebb az illat és az íz, bár az alkohol kicsit nagyobb hangsúlyt kap – mondta el a Brockmans márkanagykövete, Mike Whatmough –, mindig csak picit kortyoljunk, ne húzzuk le egyben az egészet” – tette hozzá. Ugyanakkor nem szabad túl sokáig szagolgatni, hiszen az erőteljes aromák megbéníthatják szaglásunkat.

A jó gin íze karakteres, ezért érdemes megforgatnunk a szánkban, mielőtt lenyeljük, és hagyni, hogy ellepje az egész szájpadlásunkat, levegőt azonban felesleges külön beszívni hozzá. Whatmough szerint a borkóstoláshoz hasonlóan a ginnél is a kiegyensúlyozottságot, a lecsengést és a komplexitást kell figyelnünk. Ugyanúgy azt is érdemes megfigyelni, az illat és az íz mennyire van egymással harmóniában.

Gin és tonik

Dominic Limbrey a D1 London Gin képviselője szerint a ginben a tiszta ízprofilt kell keresni, amelyben könnyen meg lehet találni a növényi összetevőket. A jó minőségű alappárlatot pedig arról ismerhetjük fel, hogy nem okoz égető érzést a szájban, hanem lágy, finom, és szépen kiemeli a gin fűszernövényeit. A tonik hozzáadásakor érdemes megfigyelni, hogyan találkozik egymással a kinnin és a gin fűszerei: elnyomja egyik a másikat, vagy épp kiegészítik, kiemelik egymást? Limbrey azt is tanácsolja, hogy lehetőleg alacsony kalóriatartalmú tonikot használjunk a kóstoláshoz, hiszen az ital cukortartalma könnyen elfedheti az ízeket.

Forrás: Decanter

Tags: ,

Comments are closed.