VinCE Magazin

CsúcstalálkozóVillányi Franc vagy argentin malbec? Ez volt a kérdés azon a különleges kóstolón, amelyen a két kiváló régió, Villány és Mendoza vörösborai párbajoztak. A hangulat kitűnő volt, a borok önmagukért beszéltek, a meghívott vendégek és a zsűritagok pedig egyik ámulatból a másikba estek. Török Ferenc beszámolója.

Gustavo Santaolalla és Bock József a két díjnyertes bor társaságában

Esélylatolgatással, és egy pohár jéghideg Bock Fanni gyöngyözőbor kortyolgatásával indult a program. A jelenlévők izgatottan forgatták a borlistát, amelyen öt Villányi Franc és öt malbec szerepelt. A díszvendégek közül Maximiliano Gabriel Gregorio-Cernadasról, Argentína magyarországi nagykövetéről kiderült, hogy nemcsak Lionel Messi nagy hódolója, „Minden mozdulata élmény, ámulatba ejtő, amit a labdával művel!”, hanem a magyar borokért is rajong. „Amit Villány elért a borászatban, az tiszteletet parancsol. Ízletesek, elegánsak a borai, örülök, hogy részt vehetek ezen az eseményen, és megismerhetem a kitűnő magyar borászt, Bock Józsefet. Sok a hasonlóság a magyar és az argentin borok között, ezért izgatottan várom a mai vetélkedőt” – mondta. Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára nyitóbeszédében hangsúlyozta, nem véletlen, hogy külföldön egyre népszerűbbek az itthoni borok, majd hozzátette: „Minden korty magyar bor egy korty Magyarország is egyben.” Bock József házigazdaként csupán annyit mondott, igazi borünnepnek tekinti a Villányi Franc és a malbec randevúját.

Közben a konferenciateremben minden készen állt a tíz borkiválóság megismerésére. A magyar csapatot Gere Attila, a Vylyan, a Csányi, a Sauska és a házigazda Bock pincészet alkotta. A rivális malbec nem akármilyen ajánlólevéllel érkezett. Köztudott, hogy Mendoza a világ egyik legnagyobb borrégiója. A Franciaországból származó malbecet a ’90-es évek elején az argentinok emelték a legnépszerűbb szőlőfajták közé, nem mellesleg a világ malbectermésének 75 százalékát Argentína adja. Ennek a szőlőfajtának kifejezetten kedvez a magaslati klíma, a hordalékos talaj, és remekül érzi magát az Andok lábainál 500-tól 3000 méterig található szőlőültetvényeken. Az argentin klónok sokban különböznek a franciáktól: kisebbek a fürtök és a bogyók, s a malbecnek vastagabb a héja, mint a többi kékszőlőnek, ezért érezzük barátságosnak, simogatónak a magasabb tannin és alkohol ellenére is.

Gustavo Santaolalla a Bock pincészet kupolatermében vakkóstolással tesztelte a döntős borokat

Persze a Villányi Franc-t sem kell félteni, hiszen az itteni borászok 2012 óta megmutatták, mit jelent náluk az összefogás, a munkába vetett hit, a minőség iránti elkötelezettség, és a föld, amely életet ad a szőlőnek. „A cabernet franc Villányban találta meg igazi otthonát” – mondta Hugh Johnson. A társainál szelídebb szőlő, nagyon szereti a löszös, mészköves, agyagos talajt, évről-évre megbízhatóan teljesít, és felejthetetlen borokkal ajándékozza meg rajongóit. Az összehasonlító teszt végén, a meghívott vendégek szavazatai alapján Gere Attila Villányi Franc (2016), a Bock Pincészet Fekete-Hegy Selection Villányi Franc (2014), valamint a TREZ Malbec Reserva (2011) és a TREZ Vivante Malbec (2014) bor jutott a négyes döntőbe.

Az est legjobb borának kiválasztása Gustavo Santaolalla, többszörös Oscar-, Aranyglóbusz- és Grammy-díjas zeneszerző feladata volt. A népszerű argentin művész a pécsi Placido Domingo Fesztiválról érkezett a tiszteletére rendezett gálavacsorára, és egyben a zsűrielnöki feladatot is ellátta. Beigazolódott, hogy nemcsak a zeneszerzéshez, hanem a borokhoz is ért. Igazi profiként, „vakkóstolással” tesztelte a döntőbe jutott két villányi és a két argentin bort. Rövid töprengés, kóstolás, ízlelés után a házigazda Bock József dűlőszelektált borát így értékelte: „Nem udvariasságból mondom, hanem mert így is gondolom, a Villányi Franc igazi különlegesség, valósággal megérintett, elcsábított. Zamatában az érett cseresznye, a szeder és aszalt gyümölcsös aromák mellett a kortyok végén a csokoládé és a dohány íze is megjelenik. A kiváló összhatáshoz pedig gránátvörös szín társul.” Hasonló elismerést kapott a zeneszerzőtől a szintén 2014-es Trez Vivante Malbec, amely méltó társa volt a közkedvelt villányi bornak, és megmutatta a malbec igazi énjét. A 14 hónapig új francia tölgyfahordóban, majd palackban érlelt, ízgazdag bor (szilva, áfonya, kávé, dohány) joggal vívta ki az elismerést, hódította meg a vendégeket, honfitársait pedig büszkévé tette.

A végeredményt hallva a nagykövet úr sportszerűen megjegyezte: „Igazságos eredmény született, élvezet volt ilyen borokat kóstolni.”, Bock József pedig annyival egészítette ki a találó összegzést: „Éreztem, hogy borünnep lesz ez az este, és az is lett.”

A TREZ két tétele a VinCE Magazin újvilági tesztjén is szerepelt, a szakértőink véleményét szeptemberi számunkban olvashatják.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.