VinCE Magazin

Kalandozások a nemzetközi borvilágban



Véget ért a nyár, a szabadságok és az utazás szezonja. Ez szomorú, de van egy jó hírünk: aki kezébe veszi szeptemberi lapszámunkat, a fotelben ülve is világot járhat! Magunkkal visszük Champagne-ba, a pezsgők szülőföldjére, Ducheminnel olasz finomságokat kóstolunk az Aosta-völgyben, leteszteltjük, milyenek az újvilági vörösborok, indiai teaültetvényeken kalandozunk és az osztrák-magyar Weninger Pincészetbe is ellátogatunk.

Királyi buborékok

A szakmabeliek bakancslistáján előkelő helyen szerepel Reims, Épernay és környéke, Champagne borvidék. „Il n’est champagne que de la Champagne” – azaz champagne csak Champagneban készülhet, olvasható a 2015 óta világörökségi védelmet élvező borvidék honlapján.

Generációkon átívelő történet

Az osztrák határon innen és túl is borászkodó Franz Reinhard Weningernél, a blafi pincében jártunk Jónás Vera énekesdalszerzővel. Az osztrák borász, amikor teheti, magyarul tünteti fel a neveket a palackokon: „Szeretném megmutatni, hogy magyarországi borvidékről származnak a borok.”

Hódítás a nyári konyhában

A magyar gasztroarcok színes tárházában is különlegesnek számít Nagy Sanya blogger, aki hajdúszoboszlói lévén alföldi ételeken nőtt fel. Az otthoni, házias főzés szószólójaként is gyakran láthatunk nála újhullámos elemekkel feldobott ételeket, amelyek sosem nélkülözik az izgalmas ízeket és textúrákat. Szeptemberi számunkban Rattner Réka interjúját olvashatják a bloggerrel.

Újvilág vs. óvilág

Az egykori gyarmatok esetében csak néhány száz évre tehető a borkészítés története, ez a – történelmi léptékben rövid – idő mégis elég volt arra, hogy meghódítsák a világ fogyasztóit. Persze merész dolog két részre osztani a sokszínű borvilágot, de minden általánosításban van valami igazság. Megnézzük, mi az, amit az újvilágiak jobban csinálnak.

Dzsinn a palackból

A gin-tonik az egyik örökzöld sláger a koktélbárokban – lassan a legszimplább helyeken is felteszik a kérdést a vendégnek, hogy milyen ginből keverjék az italt. A gin kultusza töretlen, sőt emelkedik, de vajon minek köszönhető ez a századokon átívelő népszerűség? Tradíció és extrém újhullám egyaránt hozzátesz a gin sikeréhez, de nézzük meg mindezt közelebbről.

A VinCE Magazin szeptemberi száma már kapható az újságárusoknál.

Tags:

Comments are closed.