VinCE Magazin

Bölcsességek játéka – Whisky Show Budapest 2018Különleges párlatok, különleges aromák, megannyi izgalmas élmény – nem véletlen, hogy immár ötszáz éve változatlan a whisky népszerűsége. Török Ferenc beszámolója.

Sokan ismerik a whisky igazi értékeit Fotó: Miklós Tamás

A whiskyt már a XV. században is „az élet vizeként” emlegették – köztudott, hogy megjelenése világszerte átformálta az alkoholfogyasztási szokásokat, s népszerűségét mind a mai napig megtartotta. Hogy napjainkban, s hazánkban is nagy rá a kereslet, azt jól bizonyítja a WhiskyNet, amely több mint 700-féle párlatot forgalmaz.

A Whisky Show Budapest 2018 két napja alatt közel ötven forgalmazó több mint 300 párlatát kóstolhatták meg a jelenlévők. Az eseményt a skót dudások bevonulása, a whisky lepárló berendezés bemutatása, whisky casino és whisky koktélverseny is színesítette. A WS-n megjelentek a WhiskyNet által forgalmazott italmárkák – whisky, konyak, rum, gin, armagnac, calvados – is. A kóstoláson kívül előadásokat is hallhattak a látogatók, például arról, miért jó befektetés a whisky, vagy milyen a whisky csodálatos világa, és megismerkedhettek a világhíres lepárlók tudományával és a hordós érlelés kulisszatitkaival is.

A választékra sem lehetett panasz Fotó: Miklós Tamás

Ha már a hordóknál tartunk, mindenképpen említést érdemel, hogy a Chivas Regal három újdonsággal rukkolt elő, amelyek jól mutatták a hordós érlelés szerepét. A Sherry Finish-t több éves sherry-s hordóban tárolták, a Mizumara változatot japán tölgyfahordóban, míg a Cognac Finish-t 15 éves konyakos hordóban pihentették az utóérlelés során. Mivel ízlések és pofonok különbözők, meg sem próbálok rangsort állítani, ám az tény, hogy egyik kellemesebb, mint a másik. Nem véletlenül volt tolongás a Diageo-Zwack standnál sem, hiszen a Johnie Walkerek egész sora mellett, a 10 éves Bulleitet, a Red Ryne Finish-t, a 12 éves Caol Ilát, és az 10 éves Taliskert is meg lehetett kóstolni. Azt mondják, a Caol Ila egy titkos gyémánt, mely öreg hordókban rejtőzik Islay szigetének távoli városában, Port Askaigban. Az alapítók révén 160 éve hordozza magában a sziget jellegzetes whiskykarakterének minden tulajdonságát: friss tengeri illat, gyümölcsös jegyek és sima, kicsit füstös gömbölyű érzés. Szittnyai Zalán márkamenedzser meg is jegyezte: „Nem véletlenül adott a10 éves single maltra, Jim Murray 93 pontot.”

A finom párlatokért érdemes várakozni a bejutásra Fotó: Miklós Tamás

Egyre népszerűbbek a japán whiskyk, méghozzá nem véletlenül. Ezúttal a Nikka From the Barrel, a 12 éves Nikka Blended, a Yoichi Rum Cask Finished és a Miyagikiyo Single Malt kápráztatta el a közönséget. Ezt az íz-, és illatanyagokban gazdag, erőteljes whiskyt a nagy szakértelmet igénylő, széntüzelésű rézüstben párolják. Az édes karamellt, kellemes, narancsos fekete-csokoládés jegyek egészítik ki, utóízében pedig aszalt gyümölcsök is megjelennek. A Nika From Yoichi férfias malátawhiskyjét friss bourbonos hordókban érlelték.

Az Utazás a hordók körül a Macalannal című előadás során egy 15 éves limitált szériás párlatot kóstolhattak meg a jelenlévők. A Macallan Edition No.4 az évente megjelenő sorozat negyedik kiadása, amelyből mindössze 300 ezer palack készült. A kreáció az új, 140 millió forint értékű The Macallan lepárló szakértelmének legfőbb bizonyítéka. A The Macallan története egészen 1824-ig nyúlik vissza. Az észak-skóciai Speyside szívében alapított lepárló az elsők között kapta meg a jogosultságot a whiskygyártásra. Napjainkra ez lett a világ egyik vezető, kizárólag árpamalátát tartalmazó, single malt whisky előállítóinak.

Poharak whiskyre várva Fotó: Miklós Tamás

A nagyok mellett számos olyan családi, kézműves lepárló is jelen volt – például a Kilchoman –, amelyek szintén jelentős szerepet játszanak a whiskykultúrában. Ezek is prémium minőséget készítenek, és többszörös díjnyertes termékeik vannak. A Teeling az utóbbi években 70 nemzetközi díjat nyert el. Az Agárdi Pálinkafőzde három újdonsággal lepte meg a látogatókat. A Single Malt whiskyjük gondosan kiválasztott malátakompozícióból készült, amelyet először új hordóban érleltek, majd befejezésként különleges zamatokat adó tokaji hordóban pihentettek. A „Szivarpálinka” a Royal Tokaj borászat aszútörkölyének lepárlása és markáns fahordós (aszús hordós) érlelése után kerül palackba. A karakteres, testes pálinka jól kiegészíti a szivarfüst élvezetét. A harmadik agárdi újdonság a Rum, amely dél-amerikai cukornádból készült.  Illatában déli gyümölcsök sokaságát fedezhetjük fel leheletnyi vaníliával és csokoládéval, s a tokaji hordós érlelésből adódó kellemes édesség teszi még komplexebbé az összhatást. Az agárdi pavilonnál kedves ismerőssel, ifjú Takler Ferenccel, a szekszárdi Takler pincészet főborászával találkoztunk, aki így értékelte tapasztalatait: „Örülök, hogy Magyarországon is egyre jobban előtérbe kerül a kulturált whiskyfogyasztás. Nagyon tetszettek az ír, skót whiskyk és a Tennessee Jack Daniels Sinatra változata is. Nem tudtam, hogy az agárdiaknak, a kiváló pálinkáik mellett whiskyjük is van. Kellemes csalódás volt, és őszintén mondom, jó úton járnak, már most is jó néhány márkával versenyképesek.”

Sokan örömmel fogadták a Christian Drouin Calvadossal való ismerkedés lehetőségét – ezúttal nemcsak az ötéves tokaji hordós érlelésű Calvados Pays d’Auge keltett feltűnést, hanem a háromtagú Le Gin család is. A bőséges kínálatból a ginek kóstolására vállalkozott Barta Zsolt zenész, aki igazi szakértőként mutatta be az új italokat: „Jó volt megismerni  a három generáció óta calvadost gyártó DROULIN családi pincészet gin tételeit. Egyik sem a hagyományos vonalat követi.  A trió első darabja almapárlatból és 8 különböző növényből készült. Ízében az alma mellett boróka, a frissességet adó citrom és gyömbér is megjelenik, melyeket tovább gazdagít a kardamom. Ennek a kellemes párlatnak a tovább gondolása a második tétel, amikor ugyanazt a gint minimum 6 hónapig calvadosos hordóban érlelik. Mindenki kedvence a sorozat harmadik, Carmina fantázianevű terméke, amelyben az alma mellett a boróka, málna, fekete ribizli, bodza, citrom és a narancs jelenlétét is élvezhetjük kellemes vanília felhanggal. Mivel az alapot 30 különböző alma keveréke adja, ez egy igazi gyümölcsbomba!”

A Japán whisky atyjaként tisztelt Taketsuru mondta egyszer: „A whisky megalkotása a természet áldásainak és az emberi bölcsességnek a közös játéka.” Aligha lehet vele vitatkozni.

Tags: , , ,

Comments are closed.