VinCE Magazin

Ezeket a borokat ajánljuk sütőtök mellé



Az ősz egyik legnagyobb szezonális kedvence a sütőtök, amely egyszerűen, szeletekre vágva és sütőben sütve is nagyon finom és egészséges étel, de bonyolultabb fogások alapanyagaként is érdemes használni, hiszen édeskés íze sokféle összetevővel jól harmonizál. S hogy milyen bort érdemes választani a sütőtökös ételek mellé? Mutatjuk.

Fotó: Steamy Kitchen

Sütőtökkrémleves

A krémleves az egyik legnépszerűbb sütőtök alapú étel, amelyet bárki könnyen elkészíthet otthon is. Ha a levesünk nem túl édes, egy friss chardonnay remekül passzolhat hozzá, ha pedig keleties hozzávalókkal készítjük el (kókusztejjel, chilivel, korianderrel), akkor kóstoljuk össze traminivel, rajnai rizlinggel, cserszegi fűszeressel (akár egy kis maradékcukorral is).

Fotó: Eetrite

Sütőtökös lasagne

Ó, azok a mennyei olasz tésztaételek! Amikor a paradicsom már nem terem meg a kertünkben, remek lasagne-t készíthetünk sütőtökös töltelékkel és sok zöldfűszerrel, rozmaringgal vagy zsályával is, amely mellé érdemes egy izgalmas, testesebb bort választanunk, például egy sokáig héjon áztatott, már-már rózsaszín szürkebarátot.

Fotó: Deliscious

Sütőtökös rizottó

Gazdag, laktató étel, érdemes szintén gazdag, krémes bort választani mellé, az itthon egyre népszerűbb viognier finom, virágos könnyedsége és krémes textúrája tökéletesen egészítheti ki a rizottót.

Fotó: Pinterest

Sütőtökös ravioli

A raviolinak jól áll egy könnyű vajas öntet, éppen ezért borból nem érdemes túl nehezet, krémeset választanunk mellé, inkább próbáljunk ki egy hordós csopaki olaszrizlinget.

Fotó: Julia’s Album

Sütőtökös pite

Desszert nélkül sem az életünk, sem ez a lista nem lenne teljes. A vajas tésztával készülő sütőtökpite mellé leginkább kései szüretelésű természetes édesbort választanánk, de izgalmas mellé tawny portóit, vagy akár egy kicsit magasabb cukortartalmú, például extra dry proseccót kóstolni.

Fotó: Old Farmer’s Almanac

Comments are closed.