VinCE Magazin

Forró italok a hideg napokra



Októberrel együtt beköszöntött az őszi hideg is. Ilyenkor mindenkinek jól esik egy izgalmas könyv és egy forró ital társaságában bebújni a takaró alá a meleg szobában. De mi legyen a bögrénkben vagy poharunkban? A tea, a kávé és forralt bor persze örök aduászok, de nem csak ezek léteznek a világon, van még számos forró italkülönlegesség, amelyeket érdemes kipróbálni. Most mutatunk néhányat, amelyeket otthon is bárki könnyen elkészíthet.

Fotó: Pinterest

Almaboralapú puncs

Ki ne szeretné a puncsot, és miért is ne próbálnánk ki egy a szokásostól kicsit eltérő módon elkészített verzióját? Az alma és a fahéj kellemes őszies-télies ízpárosítás, az alkohol pedig még inkább kihozza az aromákat, s még melengetőbbé teszi az italt. A recept nagyon egyszerű, a forralt borhoz hasonlóan néhány perc alatt elkészíthető, és nem is kell hozzá olyan nagyon sok minden.

Fotó: Browneyedbaker

Hozzávalók:

  • egy üveg almabor/almacider (5 dl)
  • két felespohárnyi rum (1 dl)
  • egy keresztben felszeletelt alma
  • egy keresztben felszeletelt narancs
  • egy kis darab gyömbér vékonyan szeletelve
  • két rúd fahéj

Az almabort a gyümölcsökkel, a gyömbérrel és a fahéjjal egy nagy fazékba helyezzük, felforraljuk, majd forrás után lejjebb vesszük a lángot és öt percig párolódni hagyjuk, ezután keverjük bele a rumot. Az így elkészült ital két-három ember számára is elegendő mennyiség.

Fotó: Delta Fraucet

Glögi

Itthon az őszi-téli – és legfőképp a karácsonyi – időszakra jellemző ital a forralt bor. Hagyományosan ehhez hasonló italt isznak télen Finnországban is, azonban a glögi abban különbözik a nálunk ismert forralt bortól, hogy fűszereken kívül gyümölcslevek is ízesítik, éppen ezért olykor már jobban hasonlít meleg üdítőre, mint borra.

Hozzávalók:

  • 2 dl almalé
  • 4 dl áfonyalé
  • 4 dl száraz vörösbor
  • 2 ek barna cukor
  • 1 hüvelykujjnyi szárított gyömbér
  • 2 rúd fahéj
  • 2 rúd vanília
  • 1 ek szegfűszeg
  • 2 dkg mazsola
  • 1 ek mandulapehely

Az almalevet és az áfonyalevet forraljuk fel a cukorral, szegfűszeggel, fahéj- és vaníliarudakkal, majd fél óráig pihentessük a keveréket, fedett edényben. Ezután adjuk hozzá a vörösbort, s így is főzzük még 2 percig, de ne forraljuk fel, hogy ne illanjon el az alkohol. Az így elkészült glögit szórjuk meg mazsolával és mandulaforgáccsal.

Fotó: A Farm Girl’s Dubble

Vajas-rumos kávé

Ez az amerikai ital különösen jól eshet egy hosszú séta után, hiszen egyszerre melegít és frissít fel. Itthon nem jellemzők a vajas italok, ezért kissé szokatlanul hangozhat, de a fűszerezett vaj rummal keverve krémessé és izgalmassá teszi a kávénkat.

Hozzávalók:

  • egy kocka szobahőmérsékletű vaj
  • egy kanál barnacukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál kardamom
  • fél teáskanál szerecsendió
  • egy csipet szegfűszeg
  • rum
  • forró kávé
  • tejszín
  • tejszínhab

Botmixerrel keverjük össze egy tálban a tejszínt, a vajat, a cukrot, a fahéjat, a kardamomot, a szerecsendiót és a szegfűszeget. Tegyünk a keverékből két evőkanállal egy bögrébe, majd öntsünk rá 4cl rumot, ezután pedig annyi kávét töltsünk rá, hogy megteljen a bögre. Az egészet addig keverjük, amíg a vaj teljesen beleolvad a kávéba, a tetejére tegyünk tejszínhabot, végül szórjuk meg egy kis fahéjjal.

Tags: , , , ,

Comments are closed.