Érdekes fordulatot vett Franciaországban a növénynemesítés és a géntechnológia története, amikor a francia kormány a múlt hónapban hivatalosan is elismert négy hibrid szőlőfajtát, amelyeket a Francia Nemzeti Agronómiai Kutatóintézet fejlesztett. Az új fajtákat – floreal, vidoc, voltis és artaban – arra tervezték, hogy ellenálljanak a pelyhes gyökérpenésznek és a lisztharmatnak.

Fotó: Decanter

A dolog érdekessége az, hogy az elmúlt néhány évtizedben Franciaországban a hibrid az egyik legnegatívabb kifejezés volt a szőlészek körében. Rengetegen ellenezték a hibrid- és keresztezett fajtákat, éppen ezért a génmódosítással kapcsolatos fejlesztésekben sem igen volt előrelépés. Most azonban éppen jó időben érkezett a kormánydöntésről szóló hír, ugyanis 2018-ban sok gazda számára okozott óriási károkat a gyökérpenész.

A hibrid fajták ellenzéke egyébként annak nyomán alakult ki, hogy a 19. században több olyan, gombafertőzésekkel szemben rezisztens fajtákat fejlesztettek, amelyek az 1960-as évekre annyira elterjedtek, hogy a szőlőterületek több mint harminc százalékán telepítették őket. Ezeknek a hibrid fajtáknak nagy volt a hozama, de nem készült belőlük minőségi bor, ezért a 21. századra gyakorlatilag felszámolták őket. Azonban napjainkban – a klímaváltozás és a vegyi anyagok okozta károk miatt – újraindult a hibridvita, és meglepő módon jelenleg több vezető borász is támogatja a kezdeményezést. Persze akadnak, akik inkább nem foglalnak állást az ügyben, és olyanok is, akik ellenzik a törekvést. James Lawrence, a Wine-searcher szerzője átfogó cikket közölt a témában – írásában számos szakértőt megszólaltatott.

Fotó: Typepad

Laurent Delaunay, az Abbotts & Delaunay borásza szerint, amikor korábban elterjedtek a hibridfajták Franciaországban, gyakran olyan európai és amerikai fajtákat kereszteztek, amelyek nem voltak alkalmasak minőségi borok készítésére. Ezért hordoz róluk rossz emléket a szakma, valamint azért is, mert néhány hibrid az egészségre is káros volt magas metanoltartalma miatt. Ugyanakkor a borász azt is elmondta, hogy egyes betegségekre, mint az esca (korai tőkepusztulás) ellen mind ez idáig hiányzott az igazán életképes megoldás, a hibridek viszont választ adhatnak ezekre a kihívásokra is.

Egyelőre még nagyban folyik a vita, de jelenleg szürreálisnak tűnik, hogy a floreal vagy a vidoc egyszer meghatározó fajtákká válhatnak. A borszakmának mindenképpen szüksége van jó néhány évjáratra, mielőtt ítéletet hozzon arról, lehet-e belőlük minőségi bort készíteni. Ennek ellenére sokan meg vannak győződve róla, hogy ez lenne a helyes irány, főleg ha figyelembe vesszük, hogy egyre nagyobb aggodalomra ad okot a vegyszerek használata a szőlészetben.

Fotó: Visit French Wine

Delaunay szerint a fő kihívás a szakma számára, hogy a borászok képesek legyenek környezetbarát és organikus módon szőlőt termelni, mert a fogyasztók is ezt várják el. A hibridek pedig segíthetnek ennek megvalósításban.

Dr. Richard Smart, a vezető ausztrál szőlőszakértő és konzultáns szerint időszerű, hogy megjelentek az új hibridek, hiszen a növényvédő- és gyomirtószerek az utóbbi időben rendre negatív színben tűnnek fel. A szakértő szerint a fejlődés abban az értelemben pozitív, hogy segít a termesztőknek megfelelni a fogyasztói elvárásoknak. Az azonban más kérdés, hogy az elvárások reálisak-e. „A vegyszerek használata körüli hisztéria nevetséges méreteket öltött a médiában megjelent információk hatására – mondta Smart. – Örülnék, ha az újságírók nem dicsérnék fel az organikus és biodinamikus borokat. Nincs rá semmiféle bizonyíték, hogy ezek az eljárások jobb minőségű bort eredményeznének, vagy jót tennének a szőlő egészségét illetően. Különben pedig az organikus borok előállításához is használnak rezet a penész ellen – ez pedig nem természetes anyag.”

A hibridszkeptikusok legnagyobb félelme, hogy a fejlesztések a minőség rovására mehetnek. Ahogy Thomas Dormegnies borász fogalmazott: „Ezek a laboratóriumban fejlesztett fajták ipari borkészítésre készülnek, hogy versenyezzenek az olcsó spanyol borokkal – az olcsó borok generációjára készítenek fel bennünket.”

Jó kérdés, hogy vajon a hibridfejlesztésekkel a franciák épp most ismétlik meg a korábbi generációk hibáit, vagy túllépnek az idejétmúlt előítéleteken, és a jövőbe néznek, a fenntartható szőlőtermesztés irányába haladva.

Forrás: Wine-searcher