VinCE Magazin

Fűszer- és gyógynövények szerelméből született a Kalumba ginA Kalumba gyönyörű üvegbe zárt, lassan folyó aranyszínű gin, amelynek íze egzotikus utazásra invitál – Afrika és Madagaszkár vadon termő fűszer- és gyógynövényeinek esszenciája.

Nevét az elsők között feljegyzett egzotikus gyógynövényről, a kalumbagyökérről kapta. A liános növésű kalumbagyökér Kelet- és Dél-Afrika területein őshonos, gyökerét a helyi népi gyógyászatban előszeretettel alkalmazzák. A legenda szerint ez volt az első olyan gyógynövény, amelyet egy portugál hajós kereskedő 1671-ben Afrikából Európába szállított. Azóta is – több mint 200 éve – ebből a térségből szerzik be a növényt.

A kalumbagyökér élettani szempontból elsődlegesen az emésztésre hat, s étvágygerjesztő hatása is van. Gyógyhatását a párlatban sem veszíti el, hiszen a fűszer- és gyógynövények kiválóan oldódnak alkoholban. A kesernyés, fanyarkás ízű kalumba kiszárított és feldarabolt gyökerét a helyiek eredetileg csípések, marások kezelésére, de erőtlenségre, emésztési zavarok ellen, sőt lázcsillapító, nyugtató és altatószerként is használták.

Egy pohár Madagaszkár

Az íz- és illatvilág, amelyet Madagaszkártól kap az emberiség, semmihez sem hasonlítható, s ettől gazdag a Kalumba is, hiszen az ital egyedi ízét 17-féle vadon termő fűszer- és gyógynövény adja. A felhasznált fűszerek egy részét közvetlenül a dzsungelben, kézzel gyűjtik be, majd gondosan átválogatják; másik részüket egy Madagaszkáron élő ültetvényes gazdától szerzi be a Zwack család, akire fűszerbeszállítókon keresztül találtak rá. A család egészen a kezdetektől (1790-es évek) a mai napig személyesen felügyeli a beszerzést. Fontos kritérium, hogy csak olyan fűszereket használnak, amelyek vegyszermentesek, semmilyen kemikáliát nem tartalmaznak.

A Kalumba lelke

A Kalumba új generációs gin, vagyis a legtrendibb és legmodernebb ginkategóriába tartozik. A gyártás aszalt fügén való hordós érleléssel egészül ki, amire a színéből is következtethetünk. Az alkotók bátran nyúlnak extrém alapanyagokhoz, a feldolgozásnál új technológiai megoldásokkal operálnak, és az italt olyan kreatív koncepció mentén alkotják meg, melyben a karakteres ízjegyeket a fűszernövények dominanciájára bízzák. Ez nagyban hasonlít a parfümkészítésre jellemző hozzáállásra. Fűszerei: kalumbagyökér, citromfű, kubebabors, szegfűszeg, fahéjlevél, rózsabors, kurkuma, csillagánizs, lime-héj, szerecsendió-virág, kardamommag, szerecsendió, gyömbér, vanília, koriander, curaçaohéj, borókabogyó.

Az élmény tisztán

A Kalumba fogyasztását magában, behűtve ajánlják leginkább, a többi ginnel ellentétben ugyanis egyedül is elegánsan megállja a helyét a pohárban, nem tolakodik elő belőle semmi zavaró vagy túlzó. Long drinként pedig nemcsak tonikkal, gyömbérrel is működik. Az egyedi karakterű gin azoknak készült, akik újabb és újabb kalandokra vágynak, és nyitottak az ismeretlen meghódítására. Ebben rejlik a Kalumba ereje: a tiszta változatlanság mögött felfedezhető izgalmakban. S hogy milyen a Kalumba? Megjelenése tiszta, tükrös, színe óarany. Illatában citrusosság, komplex fűszeresség és borókás érzet bujkál. Kóstolás közben végig megtartja az egészségességet sugalló friss, üde érzetet. Íze épp annyira édeskés, balzsamossága épp annyira szerény, hogy a fűszerrétegek kombinációi minél tovább felfedhessék magukat. Kellemes lecsengése harmonizál a korábbi frissességgel.

Tags: , ,

Comments are closed.