VinCE Magazin

Tibetben található a világ legmagasabban fekvő szőlőbirtokaHivatalosan szeptember 27-én került be a Guinness-rekorderek sorába a Pure Land & Super High tibeti pincészet, amelynek szőlőbirtoka 3500 méterrel a tengerszint felett fekszik.

Fotó: The Drinks Business

A Rong Shun Biotechnológiai Fejlesztési Kft. beszámolója szerint a világcsúcstartó birtokon 11 szőlőfajta található, köztük vidal, muskotály és egy új jégszőlőfajta, a Vitis amurensis fagytűrő ázsiai szőlőfajtából nemesített Bei Bing Hong. A cég 2012-ben kezdett itt szőlőt telepíteni, amikor több más területen tett sikertelen próbálkozás után arra lettek figyelmesek a termelők, hogy a Cai Na térségben – amelynek neve tibeti nyelven azt jelenti: zöldségek forrása – jól érzi magát a szőlő a helyi lakosok kertjeiben.

Bár a magasságnak köszönhetően rengeteg napfény éri, és kevesebb betegség veszélyezteti a szőlőtőkéket, a helyi termelőknek számos kihívással kell szembenézniük: tavasszal nagyon nagy a hőmérsékeltingadozás, nyáron túlságosan megégetheti a nap a szőlőt, valamint óriási viharok lehetnek, ősszel a korai faggyal kell számolni, télen pedig hóviharokkal.

Vannak technikák, amelyek segíthetnek szembenézni ezekkel a kihívásokkal, mint például a szárazgazdálkodás tavasszal (vagyis ilyenkor nem alkalmaznak öntözést a természetes csapadékon kívül), a kései szüret vagy a csepegtető öntözés, amelyet izraeli mintára kezdtek el alkalmazni.
A cég szeretné bővíteni a szőlőbirtokot, továbbá borturizmust kiépítését is tervezik, hogy ezzel is elősegítsék munkahelyek létesítését a régióban.

Forrás: Decanter

Tags: , ,

Comments are closed.