Portugália Európa ötödik legnagyobb bortermelő országa, azonban az idei termelésük 22 százalékkal visszaesett egy augusztusi hőhullámnak és az óriási esőzésnek köszönhetően, amely megszakította az októberi szüretet.

Fotó: The Drinks Business

A Portugál Nemzeti Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2018-ban 5,2 millió hektoliter bort termeltek az országban, ami jelentős visszaesés a tavalyi 6,7 millió hektoliterhez képest, miközben globális szinten növekedés volt a termelésben.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet múlt havi jelentéséből ugyanis az derül ki, hogy globálisan 12 százalékkal nőtt a termelés, 282 millió hektoliterre, ami az évszázadban elért egyik legnagyobb mennyiség.

Európában másutt sokkal jobb volt a helyzet: a legnagyobb bortermelők, Olaszország, Franciaország és Spanyolország nagyon magas terméshozamról számoltak be. Magyarország, ahogy Ausztria és Németország is az elmúlt 5 év átlagánál jobb termésről számolt be, Portugália mellett csak Görögországban mutatkozott visszaesés 2017-hez képest.

A nagyvilágban Dél-Afrika bortermelése jelentősen megsínylette az aszályt, az USA-ban a szüret harmadik éve nagyjából ugyanolyan mennyiséggel fejeződik be, Dél-Amerika azonban remek évet zárt, Chile egyenesen 36%-os növekedést ért el. Ausztrália kissé visszaesett, Új-Zéland viszont a tavalyihoz hasonló magas hozamot produkált.

Forrás: OIVReuters és The Drinks Business