VinCE Magazin

20 éve nem termeltek ilyen kevés bort PortugáliábanPortugália Európa ötödik legnagyobb bortermelő országa, azonban az idei termelésük 22 százalékkal visszaesett egy augusztusi hőhullámnak és az óriási esőzésnek köszönhetően, amely megszakította az októberi szüretet.

Fotó: The Drinks Business

A Portugál Nemzeti Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2018-ban 5,2 millió hektoliter bort termeltek az országban, ami jelentős visszaesés a tavalyi 6,7 millió hektoliterhez képest, miközben globális szinten növekedés volt a termelésben.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet múlt havi jelentéséből ugyanis az derül ki, hogy globálisan 12 százalékkal nőtt a termelés, 282 millió hektoliterre, ami az évszázadban elért egyik legnagyobb mennyiség.

Európában másutt sokkal jobb volt a helyzet: a legnagyobb bortermelők, Olaszország, Franciaország és Spanyolország nagyon magas terméshozamról számoltak be. Magyarország, ahogy Ausztria és Németország is az elmúlt 5 év átlagánál jobb termésről számolt be, Portugália mellett csak Görögországban mutatkozott visszaesés 2017-hez képest.

A nagyvilágban Dél-Afrika bortermelése jelentősen megsínylette az aszályt, az USA-ban a szüret harmadik éve nagyjából ugyanolyan mennyiséggel fejeződik be, Dél-Amerika azonban remek évet zárt, Chile egyenesen 36%-os növekedést ért el. Ausztrália kissé visszaesett, Új-Zéland viszont a tavalyihoz hasonló magas hozamot produkált.

Forrás: OIVReuters és The Drinks Business

Tags: , , , ,

Comments are closed.