Azt mondják ne ítéljük meg a könyvet a borítója, a bort pedig a címkéje alapján és ezzel nem is vitatkozunk. Csak egy kicsit. A vásárlásaink többségénél a tartalom mellett a külső is fontos tényező, nem beszélve a kettő közötti összhangról. Ennek jelentőségét a Vylyan pincészet közel másfél évtizede felismerte és azóta évről évre hirdeti meg legfrissebb tételének, a Bogyólének címkepályázatát fiatal grafikusok számára. – Rattner Réka beszámolója.

 

Az idei pályázatra több mint 200 terv érkezett 170 alkotótól, melyeket egy a szakmai egyetemek által delegált zsűri bírált el. A pályázóktól a gyümölcsös, friss újborhoz passzoló terveket vártak, amelyek visszaadják az üde bor hangulatát. A pályázat nyertese Csiby-Gindele Botond, az egri Eszterházy Károly Egyetem tervezőgrafikus hallgatója lett, aki egyúttal a harmadik helyezést is elnyerte egy másik alkotásával. Az elismeréssel járó pénzjutalom és 24 palack Bogyólé mellett, az ifjú tervező keze munkája 25.000 palack Bogyólét fog díszíteni, valamint az egyeteme neve is rákerül az üvegre.

A díjakat Debreczeni Mónika birtokigazgató adta át, beszédében hangsúlyozva az ifjú művészekkel való közös munka fontosságát: „Ez a pályázat arra ad lehetőséget a fiataloknak, hogy az életben is megtudják mutatni magukat. A beérkezett címkék annyira ötletgazdagok, hogy bőven tudnánk válogatni belőle a következő 10 év újboraira is, de a friss és új irányvonalak szerencsére mindig tartogatnak meglepetéseket. A közönségszavazás során 260 ezer emberhez jutottak el a pályamunkák a közösségi médiában és a megnyitón is teltházas volt az érdeklődés. Több mint 500-an voltak kíváncsiak az alkotásokra. Bízunk abban, hogy a kiállítás teljes ideje alatt ez a szám a sokszorosára fog növekedni.”

A második helyezett Boda Anna Stefánia és a közönségdíjas Kincses Endre és Sámson Péter (Zsüd Grafika) tervei mellett, minden beküldött címketerv megtekinthető a 11. GRAPHIFEST kiállítás részeként a TESLA Budapest kiállítótermében, november 8-20. között.

Virágvölgyi András történész, tipográfus oktató, a kiállításmegnyitó házigazdája kiemelte: „Három nagy hagyományú kiállítás találkozik ma először egy helyen: a Graphifest keretében az Arany Rajzszög Társaság a 16. Arany Rajzszög, míg a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága a 11. kiállítását rendezi az idén ősszel. Ehhez újdonságként csatlakozik és egyben Budapesten először mutatkozik be a fiatal grafikus művészek munkáit felvonultató 14. Bogyólé Borcímke Pályázatára beküldött igen gazdag grafikai anyag.”