Képzeljük el az alábbi jelenetet: fedett tetőteraszról szemléljük az előttünk elterülő őszi Budapestet, miközben finom koktélt kortyolgatunk. Ez már önmagában filmbe illő, a hatást azonban még fokozza, hogy vörös szőnyegen lépdelve érkezünk meg asztalunkhoz, az itallapon pedig filmklasszikusok ihlette koktélok, bárételek és desszertek szerepelnek. Ha mindig is szerettünk volna belekóstolni kedvenc mozifilmünkbe, most itt a lehetőség! Tóth Judit beszámolója.

Az Aria Hotel Budapest tetején található High Note SkyBar – melyet idén a világ legjobb tetőteraszának választott a Condé Nast Traveler – időről időre újabb tematikával várja a vendégeit, ezúttal a filmművészet klasszikusait idéző dizájnnal és gasztronómiai élménnyel. Egy korty pezsgőkoktél erejéig mintha a Casablanca ikonikus bárjában lennénk, majd a következő snitt már A nagy Lebowskit idézi egy köntösbe öltöztetett kristálypohárban felszolgált whiskeykoktél segítségével, s ezután Marilyn Monroe sziluettje köszön vissza egy poháron a Van, aki forrón szereti jeleneteibe helyezve bennünket.

Kövér Gergely chef, Szabó Zsuzsanna cukrászchef, Mihály Richárd és Gózon Péter bármenedzserek, valamint hat bártender összesen 16 önálló tételt álmodott meg az étel- és itallapra, amelyek mindegyike egy-egy ikonikus film gasztronómiai interpretációja. Közös bennük, hogy jellemzően olyan technológiával és alapanyagok felhasználásával készülnek, amelyek Magyarországon újdonságnak számítanak: az italok savanyítását citrom és lime helyett acidokkal érik el, és egy különleges kísérlet keretében pezsgő nélkül kevernek pezsgő alapú, alkoholos koktélt.

Gózon Péter bármenedzser The White Mexican névre keresztelt télies koktélkreációjában fahéjjal, szerecsendióval ízesített rizstejet házasít tequila blancóval, az így kevert glutén- és laktózmentes ital A nagy Lebowskit idézve szürke köntösbe öltöztetett kristálypohárban érkezik az asztalunkra.

Pezsgőkoktél igazán nagy csavarral? Mihály Richárd elfogadta a kihívást és megalkotta a Casablanca világát idéző French 7.5 koktélt, amelynek különlegessége, hogy pezsgőt nem, ellenben Tokaji-redukciót és herbál szódát tartalmaz.

Jack Nicholson egyik emlékezetes alkotása, a Schmidt története ihlette a Sunny Side nevű koktélt, amely alapját kisüsti vodka adja – ehhez bergamotlikőrből és bergamotjuice-ból álló keverék társul egy csepp steviával. A letisztult eleganciájú koktél közepére különösen méretes jégkocka kerül, a pohár szélére pedig ehető „papírlap”, rajta a filmből ismert gyerekrajzzal.

Mindezen kívül megkóstolhatjuk a James Bond-sorozat Casino Royale epizódja, az 1948-as Stat of the Union, a Havannai emberünk, a Szex és New York és a Van, aki forrón szereti inspirálta koktélokat is, melyek közös jellemzője – a kreatív szervírozás mellett –, hogy egytől egyig egy klasszikus koktél újragondolt változatai.

A filmes tematikájú menüben hat bárételt és két desszertet is találunk. Előbbiek egyikéhez a Számkivetett szolgált alapul: a Kövér Gergely és csapata alkotta, marinált apró rákkal, citromgéllel és zöld curryvel megbolondított kókuszos panna cottát FedEx-es szállítólevél kíséretében tálalja elénk egy megnyerő „postás”.

Minden vérbeli Harry Potter-rajongó betéve tudja a Százfűlé főzet receptjét, így Szabó Zsuzsanna cukrászchef is, az ő, újragondolt változatában azonban sokkal ízletesebb hozzávalók szerepelnek – mindannyiunk nagy örömére. Az összetevőket – passiógyümölcsöt, szarvasgombát, törökmogyoró pralinét, feketecsokit – kémcsövekben kapjuk, egy kisméretű üsttel együtt, melyben magunk „kotyvaszthatjuk” össze őket.

A High Note SkyBar tematikus menüje márciusig érhető el.