VinCE Magazin

Időutazás tokaji borokkalPincelátogatás Tokaj belvárosában Domokos Attilával, interjú Zwack Izabellával és egy vertikális kóstoló. A 15 éve száraz furmintot készítő Dobogó Pincészettel ünnepeltünk.

Fotó: Bácsi Róbert László

„Tokaj főterétől kőhajításnyira, régi házak között áll a Dobogó Pincészet vadszőlővel befuttatott, barátságos birtokközpontja. Falatnyi mediterrán világ a magyar valóságban.” Ősszel a VinCE Magazin stábjával a pincészetben jártunk, és megnézhettük, hogy készül a 2018-as aszú. Szabó Edit cikke a különleges látogatásról a novemberi VinCE Magazinban olvasható.

„Az idei aszályos időjárás miatt szárazak az aszúszemek is. Ezt mi rózsa aszúnak hívjuk” – mutatja Domokos Attila főborász, markában gyűrögetve egy adag botrytises szőlőt. El nem tudjuk képzelni, hogyan lehet mégis, hogy ebből az 1280 kg „mazsolából” közel 15 liternyi lé a saját súlyánál fogva kicsöpögött.

Fotó: Bácsi Róbert László

„A borász mindig az egyediséget kutatja. Mi itt, Hegyalján mindannyian ugyanazzal a hat fajtával dolgozunk, ugyanúgy száraz és édes borokat készítünk, még sincs köztük két egyforma, mert a személyiségünk is benne van minden palackban” – meséli lelkesen a főborász. „Arra szerződtünk, hogy a természettel szövetségben a lehető legjobbat hozzuk ki abból a területből, amin gazdálkodnunk adatott, ezért a végsőkig harcolunk minden évjáratért, és nem a kifogásokat, hanem a megoldásokat keressük. Ez az, amibe nem szabad belefáradni soha.”

Fotó: Bácsi Róbert László

2003-ban, amikor Zwack Izabella, a pincészet tulajdonosa és Domokos Attila először készítettek száraz furmintot a Dobogó Pincészetben, még kevés jó száraz furmint volt a borvidéken. Az ünnepi alkalmakra illő aszú mellett ők mégis szerettek volna olyan bort készíteni, amit a hétköznapokban is fogyasztanak majd az emberek. „Nekem mindenki azt mondta, hogy ne is próbálkozzak, Tokaj nem alkalmas nagy formátumú száraz borok készítésére” – vág bele a történet kezdetébe Zwack Izabella. „Szerencsére találkoztam Domokos Attilával, és kiderült, hogy ő is hisz a tokaji száraz borban.”

Az indulás nem volt könnyű, hiszen nem nagyon tudtak segítséget kérni senkitől, mindenki tapasztalatlan volt ezen a területen. „Nem tudtuk, mikor szüreteljünk, hogy tegyük-e hordóba, ha igen, milyenbe és meddig, nem tudtuk, hogy könnyebb legyen vagy testesebb, és persze megjósolhatatlan volt, hogy milyen lesz az életpályája” – sorolja a bizonytalansági faktorokat a pincészet tulajdonosa. „Úgy döntöttünk, hogy megmaradunk a középúton, megpróbáljuk megőrizni a furmint egyedi karakterét, a mineralitását, a frissességét, a savait, de azért adjunk neki egy kis testet.” Szerencsére már az első évjáratuknak is hatalmas sikere volt, ezért nem kellett azon gondolkodniuk, hogy érdemes-e folytatni.

Zwack Izabella (Talabér Géza képe 2015-ből)

Amikor 10 éves lett a pincészet furmintja, meghívták az ország borértő szakembereit, hogy nézzék meg az eredményt. „Nagyon izgultunk, mert mi sem kóstoltuk a borokat előtte, és óriási öröm volt számunkra, hogy még a 2003-as is nagyszerű formában volt, sőt rengeteg olyan árnyalattal gazdagodott, ami nem volt meg benne fiatalabb korában” – eleveníti fel az emlékeket a 2013-as kóstolóról Zwack Izabella.

Azóta újabb öt év telt el: 15. születésnapjuk tiszteletére november 15-én az elmúlt másfél évtized évjárataiból vertikális kóstolót tartottak, ahol többek közt John Szabó, világhírű Master Sommelier is megjelent. „Most már nem kell aggódnunk, mert végigkóstoltuk a borokat, és tudjuk, hogy mindegyik hibátlan” – mesélte Zwack Izabella magabiztosan a kóstolót megelőzően. A különleges alkalomról a decemberi VinCE Magazinban számolunk majd be.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.