A Márton-napi újborkóstolás és libaevés Európa-szerte évezredes múltra tekint vissza, valójában magát Szent Mártont is megelőzte, ugyanis még a római időkből ered. A különböző országokban különféle népszokások tarkítják ezt a vidám ünnepet. Ezeknek jártunk utána.

Pieter Bruegel: Szent Márton-napi bor (1565-1568)

Régen az urak ilyenkor fizették ki a parasztokat, akik bérük mellé jól felhizlalt libát is kaptak, amelyet többnyire sültként ettek, s mellé újbort fogyasztottak, így ünnepelték meg, hogy véget ért a munka a földeken. Az újbor ünnepéről – a paraszti világot ábrázoló képeiről híres – Pieter Bruegel is készített egy festményt, amelynek a Szent Márton bora címet adta. S bár a németalföldi művésznek ez a valaha készült legnagyobb méretű képe, csak 2010 óta ismert – ekkor azonosították, s állították ki a madridi Museo del a Prado galériában.

Egyébként Márton – a koldusok és katonák védőszentje – Európa-szerte az egyik legnépszerűbb középkori szent, aki a feljegyzések szerint már 12 éves korában úgy döntött, életét Istennek és az emberek megsegítésének szentelni. Jótetteit látva püspökké akarták választani, ám ő ezt nem szerette volna, ezért elrejtőzött egy libaólban, nehogy megtalálják. Azonban a libák olyan hangosan gágogtak, hogy végül nem menekülhetett a püspöki tisztségtől – tartja a legenda arról, hogy miért éppen a libahús november 11. hagyományos étele. A borhoz ugyan legenda nem köti Szent Mártont, de mivel ünnepe a must kiforrásával, az újbor kierjedésével esik egybe, úgy szól a közmondás: „A bornak Márton a bírója.”

Fotó: Pilsen

Népszokások a határainkon túl 

Márton-napi libát enni nemcsak Magyarországon szokás, hanem Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, Németországban, Svédországban, Dániában és sok egyéb európai országban is, az újbor kóstolása azonban szinte tényleg minden bortermelő vidéken hagyomány kontinensünkön az évnek ebben az időszakában. Persze más szokások is léteznek.

A német nyelvterületeken – Németországban és Ausztriában, valamint Hollandia egyes részein – fáklyás felvonulásokat szerveznek és Márton-tüzeket gyújtanak ilyenkor. A lampionos felvonulásokat csak a 19. század elején vezették be egyházi rendeletre, hogy a fény – ami a jó cselekedetet jelképezi – mindenkihez eljusson. Manapság ebben elsősorban a gyerekek vesznek részt, sötétedéskor a maguk készítette lampionjaikkal járják az utcákat miközben régi Márton-napi dalokat énekelnek. A menet élén általában egy Szent Mártonnak öltözött lovas áll, s elő is adják a köpönyegét megosztó Márton történetét, majd pedig lezárásként meggyújtják a Márton-tüzet, és finomsággal ajándékozzák meg a gyerekeket – az egyik legjellegzetesebb Márton-napi édesség a Weckmann, egy édes tésztából készült ember alakú figura.

Fotó: German World

Portugáliában ezt a napot országszerte ünneplik. A családok és barátok ilyenkor gyűlnek össze, sült gesztenyét esznek és bort, jeropiga-t (must és pálinka keveréke), valamint aguapé-t (vizezett bor) isznak. Úgy tartják, hogy miután Szent Márton a köpönyege felét odaadta egy koldusnak, folytatta útját és a másik felét is elajándékozta egy szegény embernek. A hideg időben hosszú útnak nézett elébe, de csodák csodájára a nap olyan erősen kezdett sütni, hogy a fagy felengedett. Mivel ez novemberben igen furcsa, isteni közbenjárásnak vették. Azóta is Szent Márton nyaraként emlegetik, ha ezen a napon a hideg időjárást megtöri egy-egy napsugár.

Olaszországban is összegyűlik az egész család Szent Márton napján, s pittulét, mandarint, sült húst és gesztenyét esznek, és mivel az újbor megkóstolása itt sem maradhat el, úgy tartják: „Szent Márton ünnepén minden borrá változik”.