A szüretnek vége, így végre több idő jut az olvasásra – s mi lehetne tökéletesebb választás, mint a novemberi számunk, amely kívül-belül csupa ősz? Egri és szekszárdi bikavéreket teszteltünk, a Partiumban pezsgőt, Tokajban aszút, esszenciát és száraz furmintot kóstoltunk, Soltvadkerten pedig pálinkával ismerkedtünk Szabó Győzővel.

Pezsgő Partium

Ritka az igazán erős kezdés. Ha valaki elmondhatja magáról, hogy neki sikerült, az a Kárászteleki Pezsgőpincészet és fiatal borásza, Bereczki Csaba. 2017-ben a Carassia első évjáratával ezüstérmet nyertek a világ legnagyobb pezsgőversenyén, majd a Blanc de Blancs a júliusban elnyert aranyérem mellett, kategóriájában most a csoportelső (Best in Class) minősítést is megkapta a CSWWC 2018 szigorú ítészeitől.

Egységben az elegancia

Sok vájt fülű borrajongó a fajtaborokra esküszik, a cuvée-ket meghagyják azoknak, akiknek nincs deklarált lieblingjük a kékszőlők világából, szerintük a cuvée biztonsági választás, ha nem vagyunk biztosak magunkban vagy a fajtában, akkor a legjobb. Pedig ennél sokkal többről van szó, olyan fajtákról, amelyek leginkább egymás társaságában mutatják meg legjobb formájukat, együtt teljesednek ki. Horkay András a világ vörös házasításairól és természetesen a magyar bikavérekről ír a borkurzusban.

Örömfőzés szüret idején

Almaszüret idején jártunk Szabó Győzővel Soltvadkerten, a Schiszler Pálinkafőzdében, Farkas Miklós főzőmester olyan bemutatóval várt minket, amiben csak a szakmabelieknek lehet részük: reggel feltett egy nagy adag almát, hogy mire megérkezünk, már kóstolhassuk abban az állapotában, ahogy csak a kiváltságosok – pálinkaként, de még melegen.

„Óh, áldott természet!”

Számos, az ökológiai termesztésre törekvő, vagy egy magasabb fokozatba lépve biodinamikus gazdálkodást folytató szőlész és borász vallja, hogy kemikáliák helyett a gyógynövények használatával, s a paraszti kultúrából átvett, hajdan jól működő talajgazdálkodási módszerek alkalmazásával magasabb minőségű, a terroir jegyeit jobban megmutató borokat lehet készíteni, miközben a terméshozamról sem kell lemondani.

Chili, sör, haverok

Rattner Réka rendhagyó interjút készített két fiatalemberrel, akiket a gasztronómia hozott össze: Bogár Márk a Sárréti Chilifarm szócsöve, de nevezhetnénk akár a chili honi nagykövetének is. A csípős paprikák és a belőlük készült szószok konyhai felhasználásához segítségül hívta jó barátját, a Konyhafőnök egyik győztesét, Lovász József Domit, aki lazán összedobott nekünk néhány otthonos ételt a szürke, téli hónapokra.

A VinCE Magazin novemberi száma már kapható az újságárusoknál.