Hat éve indult a Nemzeti Borkiválóság Program, amely mára megtalálta a helyét a magyar borvilágban, hiszen a hazai és határon túli borászatok idén is közel másfél ezer tételt neveztek a kóstolókra. Mint minden évben, idén is az Országos Borszakértő Bizottság tagjai végezték, a kóstolást, s szigorúságukat jól jelzi, hogy a nevezett mintáknak kevesebb mint a fele került be a Borkiválóságok Könyvébe.

A folyamat a korábbi években megszokottak szerint zajlott: egy úgynevezett szétlövéses kóstolón szűrték ki a borhibákat, valamint azokat a borokat, amelyek nem felelnek meg az OBB minőségi követelményeinek vagy a fajtától, bortípustól elvárt követelményeknek. Ezután következett a leíró kóstolás, amely során – akár többszöri visszakóstolás után – megszülettek a végső eredmények.

A könyvek elsősorban a fogyasztóknak szólnak, ezért a nevezésnél elvárás, hogy a bor kereskedelmi forgalomban elérhető legyen, vagyis rendelkezzen NÉBIH forgalomba hozatali engedéllyel, és az év végéig legyen belőle legalább 500 elérhető palack.

„A Borkiválóságok Könyve ismeretterjesztő kötet – mondta el a kiadványról dr. Kiss Eliza. – A bírálati rendszerben sem állítunk fel sorrendet, nem a hibák bemutatására törekszünk, hanem arra, hogy a magas színvonalú borok és az azokat készítő borászok ismertségét növeljük. Könyveink bor- és pincészetközpontúak, s a fogyasztók számára eligazodást nyújthatnak a borválasztás során, a kétnyelvűség pedig jó marketinglehetőséget kínál a borászoknak. Az eredmények önmagukért beszélnek, a tanulságok levonását a fogyasztókra bízzuk. Nagy öröm, hogy a gasztronómia képviselői jelentkeznek a borlap kialakítása kapcsán, és a legnagyobb siker, hogy a kereskedelem nagy szereplői is odafigyelnek a kötet tartalmára.”

A fehérboros országkóstolón összességében nem született igazi meglepetés, a balatoni és a tokaji régió borai kiemelkedően jól szerepeltek, és a top borkiválóságok is innen kerültek ki, még ha az arányok különbözőek voltak is: a könyvbe került 97 balatoni borkiválóság közül csak egy, a Szabó és Fia Borpince Aranyom Olaszrizlingje nyerte el a legmagasabb elismerést, a többi nyolc Tokajból került ki. A tokaji aszúk remek szereplése persze várható volt, azonban idén három száraz bor is bekerült a legkiválóbbak közé, két furmint és egy tokaji házasítás.