VinCE Magazin

7 VinCE-díj a pezsgőtesztenA gyöngyöző italok iránti vonzalmunk különösen erős, ezért pezsgőtesztünket minden évben nagy várakozás előzi meg. Idén 70 tételt kóstoltunk meg mindenféle színből és stílusból, és nem csalódtunk most sem – az idei tételsor várakozásainkon felül teljesített, szakértőink 7 VinCE-díjat is kiosztottak.

Pezsgőtesztünk két napon át tartott, és a csapat is két részletben kóstolta le a tételeket, mindkét napra jutottak francia, olasz, spanyol és magyar méthode traditionnelle, méthode transvasée és Charmat méthode pezsgők. Nem meglepő, hogy idén is a hagyományos palackos erjesztésű és érlelésű pezsgők szerepeltek legjobban, a champagne-ok közül hat nyerte el a legmagasabb, ötcsillagos értékelést, vagyis a VinCE-díjat. Külön öröm számunkra, hogy újra született magyar VinCE-díj is: a Kreinbacher 2013-as Prestige Brut Magnumja a tavalyi év után idén is a legjobb magyar pezsgő volt a teszten.

 

A VinCE-díjas tételek:

CHAMPAGNE BARONS DE ROTHSCHILD BRUT

Champagne, Franciaország, Nv, brut pezsgő

Egészen világos aranyszín; klasszikus, mély és komplex illat, benne intenzív gyümölcsösség, lime, citrusok, melyet a finom élesztős karakter tesz teljessé. Frissítő korty, élénk savak, intenzív szénsavérzet sok apró buborékkal. Ízében az érett autolízises jegyek mellett nagyon vonzó, élénk, élvezetes gyümölcsösség is jelen van.

19000 Ft

 

 

CHAMPAGNE LOUIS ROEDERER BRUT PREMIER

Champagne, Franciaország, Nv, brut pezsgő

Világos aranyszínű pezsgő intenzív, komplex és elegáns illattal. Gazdagon élesztős, de a finom gyümölcsösség is érezhető benne. Mámorító, elegáns, kifinomult! Tökéletes egyensúly az érleltség és a gyümölcsösség között. Ízben is elegáns és komplex, lédús, fanyar gyümölcsösséggel, sok, olvadó, apró buborékkal, hosszú utóízzel.

14950 Ft

 

POMMERY BRUT ROYAL CHAMPAGNE

Champagne, Franciaország, Nv, brut pezsgő

Világos szalmasárga szín, finom gyöngyözés. Nagyon tiszta, jó intenzitású illat elegáns, élesztős karakterrel, majd ásványos jegyekkel, végül egy kis körtével és citrusokkal. Sok, egyenletes eloszlású buborék, élénk sav, jó ízintenzitás citrusos karakterrel. Izgalmas, tiszta ízű, friss, elegáns és komplex pezsgő igazán hosszú lecsengéssel.

10590 Ft

 

R DE RUINART BRUT

Ruinart, Champagne, Franciaország, Nv, brut pezsgő

Halványsárga szín egy kis barackos árnyalattal, intenzív gyöngyözéssel. Elegáns, finoman érlelt, toastos, élesztős illat, kis vajassággal, szép citrusos jegyekkel és a friss zöldalma illatával. Sok krémesen olvadó, élvezetes buborék, finom, élénk savval, intenzív, elegánsan érett, körtés, citrusos, hosszan megmaradó, harmonikus ízekkel.

16950 Ft

 

VEUVE ÉMILLE GRANDE RÉSERVE

Veuve Émille, Champagne, Franciaország, Nv, brut pezsgő

Elegáns, halványsárga színű pezsgő fehér gyümölcsök intenzív illatával (citrusok, alma), majd megjelennek a finoman élesztős, érlelt illatok, mellette pedig egy kis tűzköves karakter is. Telt korty, jó arányú, ízgazdag pezsgő lendületes savval, jó szénsaveloszlással, finoman pezsgő buborékokkal, élvezetes és könnyed gyümölcsös ízekkel.

7999 Ft

 

VEUVE ÉMILLE PREMIER CRU

Veuve Émille, Champagne, Franciaország, Nv, brut pezsgő

Világosabb árnyalatú aranyszín; érett, finom illat, először élesztős, kekszes, briósos, majd ahogy nyílik, megjelennek a párolt almás, citrusos jegyek is. Ízben is párolt almás, krémes struktúrájú pezsgő élénk, finom savakkal, leheletnyi kesernyével, de hosszú, elegáns utóízzel és sok, apró, krémesen olvadó, élvezetes buborékkal.

8999 Ft

 

 

KREINBACHER PRESTIGE BRUT MAGNUM

Kreinbacher Birtok, Somló, Magyarország, 2013 brut pezsgő

Mélyebb árnyalatú aranyszín; nagyon jó komplexitású, intenzív illat fehér gyümölcsökkel, birsalmával, körtével, majd jönnek a finom élesztős, toastos, vajas, diós illatok. Ízben még izgalmasabb, sok apró buborék, szép savak, gazdag ízek, alma, körte, gyömbér, érlelési jegyekkel. Érett, mégis lendületes, elegánsan fanyar, harmonikus pezsgő!

17700 Ft

 

Ahogy mindig, most is megkértük tesztelőinket, hogy foglalják össze a kóstolás során szerzett tapasztalataikat. Bálint László, a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének elnöke például úgy fogalmazott: „Hatalmas fejlődés érezhető az itthoni pezsgőkészítésben, pezsgőkultúrában. Tiszta alapborok készültek és a »pezsgősítés« is lényegesen egységesebb, mint korábban, különösen a szárazaknál.” De a szakértők közül szinte mindenki kiemelte a magyar pezsgőkészítés fejlődését, Szegedi Nóra, a Moët Hennessy brand managere pedig elmondta: „Kellemes meglepetés, hogy ilyen sok tradicionális pezsgő volt a sorban, különösen, hogy a magyar pezsgők között is van néhány olyan tétel, amely megállja a helyét a champagne-ok mellett kóstolva is.”

A pontozott pezsgők teljes listáját keresse a VinCE Magazin december-januári számában!

A teszt nyitott és ingyenes: bármely borászat és borkereskedés küldhet mintát tesztjeinkre. További információ: teszt@vincemagazin.hu

Tags: , , ,

Comments are closed.