December-januári duplaszámunkban nincs hiány buborékokból, de egyéb érdekességekkel is foglalkozunk: Duchemin a Beefbar Budapestben járt, francia tudósítónk pedig Bordeaux-ban, Németh Ágnes és Kriston Orsolya jóvoltából pedig Kínába is kitekinthetünk. Utánanéztünk, melyek a legkelendőbb pezsgőmárkák, foglalkoztunk a Kárpát-medencei szőlőfajták jövőjével és a természetes borokkal is. Ünnepi recepteket pedig Iklódi Dóra és Hack Barnabás mutatott nekünk.

Látogatás a Château Pichon Baronnál

A 2018-as VinCE Budapesten sodró lendületű, emlékezetes mesterkurzuson mutatkozott be a Château Pichon Baron. Franciaországi tudósítónk azóta felkereste a bordeaux-i pincészetet, s most beszámol nekünk történetéről és működéséről.

Közös nevező – Pincelátogatás Risztov Évával

Risztov Évával a Grand Tokajba, a legnagyobb tokaji pincészetbe látogattunk el, amelynek tolcsvai központja és szegi pincerendszere elképesztő méretekkel és kiváló minőségű borokkal büszkélkedhet. Az óriási tartályok között Áts Károly főborász és Goreczky Gergely vezérigazgató kalauzoltak minket.

A pezsgőmárkák gigászai

Csak ámulunk, hogy egy évtized alatt mennyit változott a pezsgőpiac: a prosecco megelőzte a champagne-t, jön felfelé a minőségi cava, és rengeteg magyar pincészet is kipróbálja magát pezsgőkészítésben. De azt vajon meg tudják tippelni olvasóink, hogy a világ kipukkantott palackjainak legtöbbjén milyen márkanév szerepel? Mi nagyon meglepődtünk!

Alternatívák egy szebb jövőért

A január sokunk számára a detoxikálásról szól, hogy megtisztuljunk kicsit a decemberi kicsapongások után. A szőlő ilyenkor legmélyebb álmát alussza, azonban hamarosan újra éled, s vele együtt a szőlőben lakó élőlények és élősködők is. Új év, fogadalmak – vajon hány szőlész határozta el, hogy számára 2019 az organikus termelésre való átállás első éve lesz?

Szirének vagy aranybánya?

Kína a piaci nyitás óta eltelt évtizedek során a világpiac egyik legfontosabb szereplője, mozgatóereje lett. Hogy mit jelent mindez a borvilág szempontjából, arról a ProWine China szervezői próbáltak képet adni egy nemzetközi médiatalálkozón, amelyre a nemzetközi bormédia képviselőit hívták meg. Mi is ott voltunk!