És ezt nem csak azért mondjuk, mert VinCE-díjas újdonságunk épp a Royal Tokaji 6 puttonyos Aszúja volt. Mi azt javasoljuk olvasóinknak, ne tartogassák ezt az értékes bort a desszert mellé, inkább állítsanak össze olyan menüsort, amelyet jól kiegészítenek Tokaj ízei.

Fotó: Sassy Hong Kong

Ahány ház, annyi hagyományos menüsor. Valószínűleg nincs két asztal, ahol ugyanaz kerül a tányérokba. Azonban szinte biztos, hogy minden magyar háztartásban a hal, a pulyka, a kacsa, valamint a mákos, diós vagy almás édességek adják az ünnepi menü alapját. A tokaji aszú egyediségét más édesborokkal szemben az adja, hogy magas savtartalma és a botrytis áldásos hatása miatt sokkal rugalmasabban párosítható ételek mellé. Így ma már nem számít újdonságnak, ha nemcsak desszertek, hanem fő- és előételek mellé is választhatunk tokaji borkülönlegességeket. Persze jól mutatnak a buborékok az ünnepi asztalon, de egyáltalán nem muszáj ragaszkodnunk a pezsgőhöz!

Hogy milyen előétel passzolhat az aszúhoz? Természetesen ott van a nagy klasszikus, az aszúban pácolt libamáj. Ha kicsit könnyedebb fogásra vágyunk, készítsünk kacsamájpástétomot sült almával és egy kis hagymacsatnival, és egész biztosan nem fogunk csalódni az ízek harmóniájában!

Fotó: Pinterest

Főételnek is választhatunk almával, naranccsal vagy gesztenyével sült kacsát, mindegyik verzió remek párosítás a tartalmas, krémes tokaji aszúval. Azonban ügyeljünk arra, legyen valami könnyed, frissítő is a fogásban, például friss naranccsal, édesköménnyel készült saláta.

Fotó: Food and Wine Magazine

A kéksajt és az aszú is emlékezetes párost alkot, ha karácsony előtt kézműves kékpenészes sajtot találunk a piacon, vagy épp egy kis Saint-Agurt a sajtboltban, különleges élményben lehet részünk összekóstolásukkor.

Ami pedig a desszerteket illeti, szinte bármely hagyományos karácsonyi édességgel csak beletrafálhatunk: legyen az mákos vagy diós bejgli, mákos guba, vagy zserbó, mindegyik tökéletesen harmonizál majd a mézes, virágos, diós aszúnkkal.

Fotó: Pinterest

Decemberben a Royal Tokaji 6 puttonyos aszú lett a VinCE Magazin VinCE-díjas újdonsága.

ROYAL TOKAJI 6 PUTTONYOS ASZÚ

Royal Tokaji Borászat, Tokaj, Magyarország 2013, édes fehérbor

Intenzív aranysárga szín. Mézes, virágos, a virágzó loncra, dióra és még ki tudja mennyi mindenre emlékeztető, jó intenzitású és komplex illat. Szájban nagyon ízes, kortyolva egy pillanatra megáll az ember, hogy ilyen borok is léteznek. Krémesen, mézesen folyó, hömpölygő ízcsapda. Intenzív és nagyon hosszan megmaradó. Beszél hozzánk.

8800 Ft