A VinCE Magazin rendszeres szerzője, a Borsmenta főszerkesztője vehette át a Bussay-emlékdíjat 2018-ban, Sánta Zoltán posztumusz kitüntetést kapott. A nagy presztízsű családi pincészeteket tömörítő Pannon Bormíves Céh december 13-án, a Corinthia Grand Hotel Royalban rendezett hagyományos karácsonyi ünnepségén adta át a Bussay László Emlékdíjat.

Szabó Edit és Domokos Attila a Dobogó Pincészetben (Fotó: Bácsi Róbert László)

A díjat a Pannon Bormíves Céh tagjai 2013-ban alapították, és egy évvel később, dr. Bussay László halálát követően Bussay László Emlékdíjra nevezték át. Az elismerést minden évben az kaphatja meg, aki a céh által képviselt szellemiséggel összhangban sokat tett a magyar borkultúráért. A díjazottat a tagok titkos szavazással választják. Az egyhangú szavazás eredményeként az elismerést idén Szabó Edit újságíró, a Borsmenta.hu online gasztronómiai magazin alapító-főszerkesztője vehette át, akinek írásaival a VinCE Magazinban is rendszeresen találkozhatnak (decemberi számunkban a Vylyan Pincészet tulajdonosával, Debreczeni Mónikával beszélgetett).

„Büszke vagyok erre a díjra, mert tőletek kaptam. Tőletek, akik az interjúalanyaim vagytok, és akiktől minden nap tanulok valami fontosat a szakmáról és az életről – mondta Szabó Edit a díj átvételekor. – Amikor Bussay doktorral beszélgettem, méltatott nekem egy bort. Azt mondta: Edit, az olyan bor, hogy attól a világ angolspárgát csinál. Szóljatok, ha majd írtam egy ilyen cikket, de akkor se hagyom abba. Nagyon köszönöm!”

Szabó Edit a díjátadón

Szabó Edit újságíróként és televíziós szerkesztőként a kilencvenes évek végéig elsősorban a szűkebben vett kultúra területén mozgott, később érdeklődése a bor és a gasztronómia felé fordult. A 2004-ben indult TV Paprika csatornaigazgatójaként ő alakította ki az ország első gasztronómiai televíziójának struktúráját és műsorszerkezetét. 2009 és 2015 között a Népszabadság TOP 100 bor magazin főszerkesztője volt. 2014-ben Nagy séfkönyv címen jelent meg 25 kimagasló magyar szakácsot bemutató könyve. 2017-ben ezt követte a magyar bor világának 26 női „főszereplőjét” bemutató „Gyengébb? Nem!”. Mindkét kötetet a rangos Corvina kiadó adta ki. 2016 elején indította el a Borsmenta elnevezésű online magazint, amelynek ma is főszerkesztője.

Az elismeréssel járó, kézzel festett herendi vázát dr. Bussay László lánya, dr. Bussay Dorottya, a virágcsokrot pedig az idén Az Év Bortermelője címmel kitüntetett borász, Balla Géza adta át a díjazottnak.

A nemrégiben elhunyt kiváló kolléga, nemzetközi borakadémikus, tanár, Sánta Zoltán posztumusz díjat kapott a Pannon Bormíves Céhtől. Róla és munkásságáról volt kollégái és egyben barátai, Török Péter és Mészáros Gabriella emlékeztek meg. Felolvasták Roy Blankenhorn, a Nemzetközi Borakadémikusok Klubja (CdWA) elnökének búcsúztató szavait is:

„Zoltán több nyelven beszélt, biztosan több nyelven, mint én. Mégis ami igazán összekötött bennünket, az túlmutat a nyelveken, és szavakkal nem kifejezhető. Az a mélyről fakadó értés, hogy a bor mit mesél nekünk – a borászról, az ország kultúrájáról, és arról az útról, hogy az emberek szeressék és megéljék az életüket. Az kívánom, bár Vele utazhatnék Tokajba jövőre úgy, ahogy terveztük, hogy jobban értsem Tokaj borait, borászait és a magyar bor kultúrát” – írta róla az elnök.

Sánta Zoltán (Fotó: Acsai Miklós)

Sánta Zoltán több mint 10 évig volt a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa. Az ő irányítása alatt alakult meg 2009-ben az MTA Bormustra, neki köszönhetően az MTA vendégei között megfordult a magyar borásztársadalom színe-java. Tanulmányait követően 2013-ban a ruszti Osztrák Borakadémián nemzetközi borakadémikus oklevelet vehetett át. Borkollégiumi előadó, a 2011-ben megjelent Bortankönyv, a világ borai társszerzője, nemzetközi és hazai szakmai borversenyek állandó zsűritagja volt. 2014-ben a ruszti Borakadémia vezetőségi tagja lett, számos előadást tartott Budapesten, Prágában, magyar borokat mutatott be Ausztriában, Németországban. Emellett rendszeresen publikált a VinCE Magazinban is.

A Pannon Bormíves Céhet 1999-ben alapította tíz elismert családi pincészet. A szervezet mára 36 tagot számlál az ország összes borvidékéről, jelenlegi elnöke Jekl Béla villányi borász. A tagok célja nemcsak a legmagasabb minőségű borok készítése, hanem az etikus magatartás megvalósítása is. Fontos feladatuknak tekintik a kimagasló minőségű magyar borok népszerűsítését, és teljes mértékben elkötelezettek a kulturált borfogyasztás meghonosítása mellett.