VinCE Magazin

Teafalatok a tetőteraszonBudapest egyik legstílusosabb bárjában, a St.Andrea Wine&Skybarban a jól ismert délutáni rituálé helyett ezúttal egészen új szerepben mutatkozott be a tea. Betekinthettünk a Dilmah Tea Gastronomy koncepcióba, mely nem más, mint a tea, és a hozzá illő ételek és italok párosítása. Fogas Krisztina beszámolója.

Fotó: Pintér Árpád

A változó teatrendek és a kifinomult, egzotikus ízekre való egyre nagyobb igény mellett az esemény egyik apropója a Dilmah harmincadik születésnapja volt. A Merrill J. Fernando által alapított Dilmah Tea mára Srí Lanka (gyarmati nevén Ceylon) leghíresebb teamárkája lett. Különlegessége, hogy a mai napig az egyetlen olyan nemzetközi teamárka, amelynek tulajdonosai maguk a termelők.

Teával főzni

A Dilmah abban is úttörő volt, hogy több olyan üzletágat épített a tea köré, amelyek túlmutatnak a teafeldolgozáson és kereskedelmen, s szorosan kapcsolódnak a gasztronómiához is. A Dilmah nyitotta meg Sri Lanka első teabárjait, és az elmúlt években a Közel-Keleten és Európában is létesítettek T-Lounge egységeket, a Paul Bocuse Akadémiával pedig 2009 óta működnek együtt. Ez a nemzetközileg is elismert chefekkel való együttműködés becsempészte a teát a gasztronómia világába, és olyan különleges tea- és ételpárosításokat alkottak meg, amelyek teljesen új megvilágításba helyezik a teafogyasztást.

Ebből kaphattunk ízelítőt a budapesti rendezvényen. A város panorámájában gyönyörködve Oláh Richárd vezető bártender és Győrffy Árpád vendégchef prezentálta a T-Series teák mellé megálmodott pazar teakoktél és teafalat menüsort. Kiderült, hogy a teák ételhez való párosításának elmélete nagyon sokban hasonlít a borokéhoz, de ha lehet, még nagyobb kihívást jelent.

Fotó: Pintér Árpád

A tea és gasztronómia összefonódásairól, és a mindennapokba is beépíthető teapraktikákról Győrffy Árpád, a Four Seasons Gresham Palace chefje mesélt a VinCE-nek.

VinCE: Milyen általános szabályokat fogalmazhatunk meg a tea-étel párosítás kapcsán?

Győrffy Árpád: A teát be lehet építeni az ételbe, és kísérőként is párosíthatjuk az egyes fogások mellé. Véleményem szerint ugyanolyan izgalmas, tematikus tea-étel sort lehet párosítani, mint borokkal. A különböző teáknak megvan a maguk karaktere, stílusa és ízjegyei. Jól használható, érdekes alapanyagnak tartom a konyhában is. Mivel bonyolultabb, kifinomultabb, kevésbé intenzív ízhatással bírnak, mint a borok, nagyon kell figyelni arra, hogy az étel ne uralkodjon el a teán.

V: Vannak-e olyan húsok vagy desszertek, melyekhez nem minden típusú tea illik?

Gy. Á.: Amikor ételt itallal párosítunk, akkor a harmónia a legfőbb törekvés, nem írhatja felül az egyik a másikat, ezért kell óvatosan bánni az ízekkel. Nagyon karakteres teaízeket is lehet akár főételekhez párosítani. A Lapsang Souchong a legjobb példa rá: ezt a füstös ízt egy masszív, húsos fogáshoz is szívesen párosítom. A virágos, jázminos ízhatású teák általában desszerthez passzolnak, de a karakteréből adódóan sokféle felhasználási módja van, a naturálisabb ízekhez, könnyebb fehér húsokhoz, halakhoz is illik. A zöld teák desszerthez vagy desszertben való párosítása szinte már közhely, de meleg előételekhez is jól működik. Én például lazac pácolásához is gyakran használok zöld teát, nagyon izgalmas karaktert ad a halnak, de a dióbél is kiválóan hat a tea fanyarságával.

Fotó: Pintér Árpád

V: Szakértőként hogy látja, a borokkal összehasonlítva milyen kihívást rejt magában a teák párosítása ételekhez?

Gy. Á.: A teának van egy kellemes szárazsága, fanyarsága, melyhez nagyon jól társíthatók bizonyos alapanyagok. Ahogy a borok esetében, úgy a teáknál is igaz, hogy nemcsak az ízpárok megtalálása lehet az egyetlen járható út, hanem az ellentétpárokkal is ugyanolyan, vagy még jobb hatást érhetünk el. A tea nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik az ételek párosításakor, mint a bor, ezért az ételek kiválasztása is szinte ugyanazt a metódust követi, s a kóstolás során megpróbáljuk megtalálni a kapcsolódási pontokat. A savasság, ásványosság mindkét esetben fontos, s egy hosszabb menüsor elfogyasztásakor az ízharmónia mellett lényeges az is, hogy a tea könnyíti az emésztést, jót tesz a szervezetnek.

Tags: ,

Comments are closed.