Egyre több szakácskönyv jelenik meg az év utolsó hónapjaiban, aminek egyértelműen az az oka, hogy (szakács)könyvet ajándékozni divat lett, mert maradandó, (jó esetben) szép, hasznos és szórakoztató. Az idei év minden korábbit felülmúlt, legalább 40 új kiadvány kelleti magát a könyvesboltok polcain, komoly fejtörést okozva ezzel a felkészületlen vásárlóknak. Rattner Réka beszámolója.

A régi és új magyar szerzők mellett, idén is számos külföldi nagyágyú kötete jelent meg magyar nyelven, ezzel tovább nehezítve a választás önmagában is súlyos terhét. A paletta rendkívül széles, így a speciális étrendtől kezdve, az inspiráló ötleteken át, a gyönyörű design könyvekig minden a rendelkezésünkre áll, amivel valódi örömöt okozhatunk szeretteinknek.

Ötvös Zsuzsanna: Kreatív Desszertiskola

A bölcsészből lett tehetséges éttermi cukrász, a Praliné Paradicsom blog szerzőjének könyvére már sokan, régóta vártunk. Zsuzsi egy olyan oktató célú könyvet írt, amiben alapreceptekkel ismerteti meg az olvasót, aki miután biztos tudásra tett szert, bátran kezdheti variálni az ízeket. Többé nem tűnik lehetetlen feladatnak egy mousse elkészítése, és a cukros tortabevonatoknak is örökre búcsút inthetünk. A francia cukrászat és a természetes alapanyagok iránt érdeklődők nagy haszonnal forgathatják ezt a hiánypótló könyvet.

 

Mautner Zsófi: Egy év a konyhámban – Ezernyi öröm, száz életre szóló recept

Évek óta vártunk egy új könyvre Zsófitól és most már elmondhatjuk, hogy megérte a várakozás, mert egy külsőre szemet gyönyörködtető, tartalmilag inspiráló gyűjteményt tarthatunk a kezünkben, legkedvesebb magyar főzőnőnk szezononként újra és újra előforduló ételeiből, végigkövetve egy teljes évet. Zsófival nem csupán főzni jó, de őt olvasni is kellemes élmény. Inspirálódni vágyó gasztrokalandoroknak tökéletes ajándék ez a kötet.

 

Beh Mariann: A kert konyhája – Négy évszak ehető növényei receptekkel

A Bazsalikomos kert csodahely, ahol mindennek íze, illata, textúrája és legfőként gyógyhatása van. Mariann ebben a természetközeli világban segít eligazodni nekünk, városlakóknak. A könyvből kiderül, hogy a környezetünk telis-tele van ehető növényekkel, csak nyitott szemmel kell járnunk. Ezek termesztése és begyűjtése mellett, konyhai felhasználásukról is szó esik a könyvben. A 48 szezonális recepttel és csodálatos ételfotókkal teletűzdelt ismeretterjesztő szakácskönyv kezdő és haladó konyhatündéreknek is melegen ajánlott!

 

Két Szerecsen – A mi bisztrónk

Az éttermi szakácskönyvek itthon még nem annyira elterjedtek, ezért számít különlegességnek az idei felhozatalban a színháznegyed egyik meghatározó bisztrója, a Két Szerecsen 20. születésnapjának alkalmából kiadott receptgyűjteménye. Az étterem klasszikussá vált fogásai mutatós ételképeken, a miliő pedig kellemes hangulatfotókon köszön vissza. A könyv azoknak szolgál kézzelfogható emlékként, akik már jól ismerik a helyet, s azoknak is, akik ezután válnak törzsvendéggé.

 

Samin Nosrat: Só, zsír, sav, hő – A jó főzés négy eleme

Az amerikai chef sok év tapasztalatát adja át ebben a könyvben, ami arról a felfedezéséről szól, miszerint a címben felsorolt négy tényező – a só, a zsír, a sav és a hő – helyes használata határozza meg a végeredményt a tányérunkon. A bevezető fejezetben olvasható alapokat receptek is követik, melyekben végig próbálhatjuk az előzőekben tanultakat. A nagy sikerű könyv kiváló azoknak az érdeklődő házichefeknek, akik szeretnének egy szinttel feljebb lépni konyhai tudásukban.

 

Vanessa Kimbell: Kovásziskola

A Csipet Kiadó idén újabb kenyeres könyvvel bővítette kínálatát, ezúttal a kovászmániás angol pék, Vanessa Kimbell ódáját olvashatjuk magyar nyelven a kovászhoz. Vanessa mára már komoly kutatásokat végez, hogy a lehető legjobb búzafajtákat nemesítse, egyre nagyobb szakértője a témának. Ebből a könyvből minden alapot megtanulhatunk, a tökéletes kovász elkészítésétől kezdve, a megfelelő liszt kiválasztásán át, a sütésig. Kovászoskenyér-rajongóknak kötelező darab!

 

Karl Harrer: Desszertkönyv – Így süt egy cukrászcsalád otthon

50 éve nyitott meg a Harrer-család első cukrászdája. A neves soproni Harrer cukrászda és csokoládéműhely ebből az alkalomból olyan süteményes könyvet adott ki, amely a négygenerációs cukrászdinasztia otthoni kedvenceit gyűjti csokorba. Itt aztán folyik a csokoládé, illatozik a fehércsokis kuglóf és ropog a házi rétes megpirult tésztája! A házias, igényes sütemények rajongói imádni fogják ezt a könyvet!