A The Drinks Business a világ minden tájáról borászokat, illetve borászatok munkatársait kérdezte meg arról, mit tesznek a fenntarthatóság érdekében, mennyire működnek környezettudatosan. Most négy pozitív példát olvashatnak ezek közül!

Fotó: La Riojana

Pedro Salguero, a Bodega Ijalba főborásza (Spanyolország)

„Az a célunk, hogy védjük és megőrizzük környezetünk, a Rioja borvidék értékeit. Éppen ezért 1998-ban mi voltunk az első hivatalosan is elismert organikus borászat ezen a borvidéken. A szőlészetben használt vizet összegyűjtjük, megtisztítjuk, ezt használjuk az ültetvényen, és ezzel hűtjük a tartályokat a fermentálás alatt. A metszéskor levágott szárakat komposztként használjuk, a karbonlábnyomunkat pedig azáltal is csökkentjük, hogy könnyebb üvegekbe palackozzuk a borainkat, valamint az egyéb csomagolóanyagok súlyát is mérsékeljük.”

Johan Delport, a Waverley Hills főborásza (Dél-Afrika)

„A Waverley Hills már évek óta élen jár a fenntartható és organikus gazdálkodás terén, és magas minőségben készít organikus borokat. Dél-Afrika nyugati felén, a Tulbagh-völgyben 550 mm eső esik évente, ezért hét évvel ezelőtt a birtok beszállt egy öntözővíz-megőrző programba. Ennek lényege, hogy másfél méteres sávokban ponyvákat terítünk a földre, a szőlőtőkék alá, a szélükre földet szórunk, hogy ne fújja el őket a szél. Ez blokkolja a napsugarakat, és gátolja a fű növekedését a tövek között. Az anyag áteresztőképessége engedi, hogy a víz bejusson a földbe, és táplálja a szőlőtőkék gyökereit, ám mivel a ponyva gátolja a párolgást, a föld nedves és hűvös marad. Ez a projekt nagyon fontos újítás volt a dél-afrikai borpiac számára.”

Anna Bousquet, a Domaine Bousquet tulajdonosa és vezérigazgatója (Chile)

„A fenntarthatósághoz a környezetünkben élő közösség tisztes megélhetése is hozzátartozik. Amikor a chilei Tupungatóban telepedtünk le, a környék isten háta mögöttinek számított. Ezért csatlakoztunk a helyi borászatok együttműködéséhez, mely egy új út építését támogattuk. Ez megkönnyítette a szállítást és a borászat megközelítését is az alkalmazottak számára, valamint hozzájárult a hozzánk érkező turisták számának növekedéséhez.

Nem használunk vegyszereket, csak természetes trágyát, beleértve a saját komposztunkat is. Szintén ügyelünk a vízhiányra: nagy összegeket fektettünk víztisztító berendezésekbe, hogy minimalizáljuk a vízfelhasználásunkat és újra hasznosítsuk a vizet az öntözéshez.

Ezenkívül kizárólag könnyű üveget használunk a teljes kínálatunk palackozásához. Számunkra soha nem marketingfogás volt az organikus gazdálkodás, a termékek 100%-ban organikusan készülnek.”

Valentina Lira, a Concha y Toro fenntarthatósággal foglalkozó menedzsere (Chile)

„2012-ban a Concha y Toro kifejlesztett egy fenntarthatósági stratégiát, amely hat pilléren alapul: ellátási lánc, termék, partnerek, emberek, társadalom és környezet. A cég azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra 100 százalékban megújuló energiát használjon. Tavaly az energiaellátás 73 százalékát fedezte megújuló energia.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében a Concha y Toro egy új kezdeményezést indított útjára, hogy a vállalkozó szellemet támogassa. Az együttműködés keretében a start-up-vállalkozások a Concha y Toro tapasztalataira támaszkodva dolgozhatnak ki életképes megoldásokat a problémáikra.”

Forrás: The Drinks Business

December-januári duplaszámunkban Romsics László cikkét olvashatják az organikus szőlőtermesztés irányzatairól.