Idei különszámunkban rengeteg izgalmas témával készültünk a design területéről. Sharon Nagel borszakíró a design szerepéről ír a ma és a jövő borvilágban, Ipacs Géza grafikus címketervezésről és arculatépítésről mesél, Megyeri Sára pedig az arculatváltás örömeit és buktatóit tárja fel. Bemutatunk néhány izgalmas megjelenésű pincészetet a nagyvilágból, és természetesen a magyar kortárs borépítészettel is foglalkozunk.

Designborok

Bor és design nem igazán rímelnek egymásra – ami annak is köszönhető, hogy a boripar konzervatív, és az évszázados örökség sokszor gúzsba köti a kreativitást. Ugyanakkor a design, a csomagolás és a marketing területén egyre jellemzőbb a kategóriák közti vonalak elmosódása, máshová kerülnek az elfogadhatóság határai, és folyamatos az innováció iránti igény is.

Vizuális ízélmény

A bor több mint ital: művészet és misztikum, út és eszköz a valóságon túli világba. Nem csoda, hogy a legkreatívabb elmék és a borászatok közt rövid a távolság, hamar és gyakran egymásra találnak, ilyenkor az eredmény lélegzetelállító, bámulatos, mesés, de minimum izgalmas. Olyan kortárs vizuális művészek alkotását mutatjuk be, akik kicsit megmártóztak a bor világában is, Zaha Hadidtól David Lynchig.

Versailles-tól a Marsig

A champagne-nak lételeme a kifinomultság, ahogyan a designnak is. A kettő találkozásából eddig emlékezetes gyűjtői darabok születtek, most azonban eltűnni látszanak a műfaji keretek. A házak és a kortárs tehetségek megtalálják a módját, hogy ne pusztán a címkén át kommunikálják az art de vivre üzenetét, és utat találjanak a múltból a jövőbe. Fűtő Bea a palackok evolúciójáról, pompázatos palackékszerekről, és úttörő új művészi koncepciókról ír.

Kortárs borépítészet Magyarországon

Nemcsak a jó bor kínál élvezetet, de a kóstolás környezete is meghatározza a „nagy találkozást” ember és bor között. Világszerte elsöprő hullámban jelennek meg a XXI. század szemléletmódját közvetítő borászati épületek, pincék, kóstolóhelyek. A föld, a nap, a levegő és a szőlőművelő ember energiáit egyesítő bor az építészetben is kezdi kivívni a maga speciális szerepét. A magyarországi pinceépítészet irányairól Götz Eszter szakíró cikkét olvashatják.

Az életem poharakban

Korában már hírt adtunk arról, hogy Jancis Robinson saját pohárkollekciót tervezett. Az angol Master of Wine több alapmű (The Oxford Companion to Wine, Wine Grapes, The World Atlas of Wine) szerzője és szerkesztője, most pedig elmeséli, hogyan alakult a poharakhoz való viszonya, és milyen tapasztalatok vezették saját poharai tervezésekor.

Food design

Az elmúlt évek „gasztroforradalma” az ízek és textúrák rohamos fejlődése mellett itthon is magával hozta a tökéletes képi világot bemutató tányérok megjelenését az éttermekben. Chefek, marketingszakemberek, stylistok és számtalan más szakterület képviselői próbálják megfejteni, mi kell ahhoz, hogy egy fogás még vonzóbb, még kívánatosabb legyen, hiszen az esztétikus tálalás nemcsak az ízekre, hanem a kíváncsi várakozást kielégítő beteljesülésre is hatással van.

Fotó: Onyx

A VinCE Magazin Bor & Design különszáma már kapható az Alexandra, a Líra és a Libri könyvesboltokban és a Lapker Zrt. nagyobb árushelyein, illetve megrendelhető az elofizetes@vincemagazin.hu e-mail-címen.