Erősen kezdik a 2019-es évet az ausztrál borászok, ugyanis a legfrissebb számok azt bizonyítják, nagyon sokat nőtt a borexport 2018-ban. A bevétel 10 százalékot, az eladott mennyiség pedig 5 százalékot nőtt összesen, ami arra utal, hogy a nemzetközi piacok egyre jobban érdeklődnek a prémium ausztrál borok iránt.

Fotó: Australian-wine-dinner

„Ezek a számok erős nemzetközi keresletről tanúskodnak, és rávilágítanak, hogy az ausztrál borexportőrök milyen szorgalmasan dolgoztak azon, hogy fejlesszék és fenntartsák a piacot” – mondta el Andreas Clark, a Wine Australia vezérigazgatója.

Az export értéke 2,82 milliárd ausztrál dollárra nőtt 2018 december 31-ig. A palackozott bor utáni bevétel 7 százalékkal, míg ezek eladott mennyisége 3 százalékkal nőtt, ami azt jelenti, hogy világszerte boldogan vesznek prémium ausztrál borokat a vásárlók. Külön statisztikát készítenek arról is, hogy a különböző árkategóriákban hogyan változott az eladott borok mennyisége, ebből pedig az derül ki, hogy míg a legolcsóbb kategóriában az eladott összértéke 7%-kal csökkent, a legmagasabban 19%-kal nőtt. Ezek közül pedig továbbra is a vörösbor a legnépszerűbb.

Az eladások Északkelet-Ázsiában 19 százalékkal, Európában 7 százalékkal, Délkelet-Ázsiában 3 százalékkal, a Közel-Keleten pedig 36 százalékkal nőttek. Az ausztrál bor észak-amerikai piaca az elmúlt egy évben mindössze 0,1 százalékkal esett vissza, mert az USA-beli csökkenő eladások mellett a kanadai piac 12%-kal bővült.

Forrás: Meininger.de